2022-07-31
嚟到铜锣湾通常都系揾一啲大餐厅又或者系任食之类,仲要而家呢餐厅越开越多所以要揾到一间合心水嘅的确都好难。🤔不过大街小巷里面全部都系餐厅所以亦都可以从小巷里面嘅小店开始发掘起。 🤭Chimpz 呢一间餐厅除咗黑猩猩作为名之外里面亦都有少少丛林嘅布置,应该就系为接下来嘅食物带嚟一啲清新嘅气息😙是日餐汤— 🥣呢一日嘅餐汤就系红菜头汤,红菜头真系一个超级食物来,个好处真系一罗罗,抗氧化延缓衰老外,红菜头功效仲有降低胆固醇、稳定血压、提高心脏循环功能、净化血液,仲有其他数之不尽嘅好处,🥣微微嘅甜再加上天然红色嘅自然色素,视觉已经系一个冲击,入边仲有啲颗粒感增加口感。🥣CHIMPZ 脆浆薯条配黑松露酱— 🍟新鲜热辣嘅薯条包上脆浆落去炸,咁就更做得出吹卜卜嘅感觉,就好似啤酒薯条咁样,🍟整体都系幼身嘅薯条所以受热更加均匀,整条都系一样嘅味道,🍟再配上高质嘅黑松露酱,比起茄汁更带出薯仔嘅味道 🍟意大利黑松露牛肝菌意大利粉— 🍝一道非常经典嘅菜式,要整得好嘅话相信都系从酱汁𠮶度入手。🍝而呢一度亦都好好咁演绎到精粹,除咗亦都调制出比较浓郁嘅酱汁之外另外亦都加入少少甜味落去,🍝减轻左浓郁带嚟嘅厚实感觉,另外加
意大利黑松露牛肝菌意大利粉— 🍝一道非常经典嘅菜式,要整得好嘅话相信都系从酱汁𠮶度入手。🍝而呢一度亦都好好咁演绎到精粹,除咗亦都调制出比较浓郁嘅酱汁之外另外亦都加入少少甜味落去,🍝减轻左浓郁带嚟嘅厚实感觉,另外加入左牛肝菌取代普通嘅菇类亦都系一个好好嘅提升,🍝因为牛肝菌本身亦都有天然嘅香味再加上同黑松露非常之夹,所以亦都系好有大自然嘅味道🍝
益力多梳打— 🍹无论食咩都好饮返一杯极度解渴嘅梳打绝对系不二之选,🍹加入益力多就相对上比较健康 酸酸甜甜而且又有气,🍹立即消暑亦减轻左美食嘅余味,🍹再加上底部嘅LED杯垫,即刻提升左视觉效果🍹
Chimpz 法式焦糖布甸— 🍮经典嘅法式甜品一定系非呢一个莫属,睇落好简单,🍮但要整得好味亦都系一个好难嘅挑战,🍮焦糖一定要做到好薄嘅一层就好似玻璃咁易脆,🍮太厚就会痴牙太薄又唔够衬托下面嘅蛋香,🍮当然最灵魂嘅地方就系布旬蛋,蛋味浓郁充满充香而且非常幼滑,难怪亦都系呢一度嘅招牌菜,🍮甜度适中再配上大大粒嘅蓝莓更新鲜更有多重嘅味道🫐
CHIMPZ (铜锣湾)
铜锣湾渣甸坊30-36号利发大厦地下楼5号舖