2020-07-01
依晚放工去铜锣湾交收,顺便买埋饭上个朋友度开餐。几个月前某App有做$8饭优惠嘅时候帮衬过「囍筷」一次,印象中都唔错。呢日就一于买几个台式便当做晚饭啦😜。小店主要系做外卖,但都有几个堂食座位。我哋晚上7点几钟去到,见到有唔少客人,咁估计日头应该更高人气吧!墙身系贴满Memo纸嘅连侬墙,佢应该系一间撑香港人嘅小店💛。小店坐落于铜锣湾区,价钱真系唔算贵,大约$60到就买到一个主食连饮品。最紧要系大大份👍。主食大约有十款拣,另外仲有卖小食同台式饮品。靓女店员们(好似有啲系义务性质?)全部都好好人,又非常友善😚,令人舒服。我哋落单后大约等10分钟就搞掂,外卖食物包装得好好。L10.台式红烧牛肉饭便当($62),🍱呢个真系超级好食!首先,红烧牛肉劲大件、劲厚,仲要有成四件🐮。牛肉肉质唔会太韧,肉味都OK;而配菜有三款,分别系茄子🍆、白菜同卤水豆腐。至于溏心蛋,呢日就变咗做蒸水蛋,用个兜仔装住好精致,仲蒸得几滑添。不过最出色嘅系在于个红烧汁,劲惹味😋。店员有问我哋要多汁定少汁,因为食法其实有少少似汤饭。但我哋买完行返去都要15分钟,所以要咗少汁,出到嚟无浸淋啲饭之余,加上系用咗珍珠米,🍚每粒饭都既
不过最出色嘅系在于个红烧汁,劲惹味😋。店员有问我哋要多汁定少汁,因为食法其实有少少似汤饭。但我哋买完行返去都要15分钟,所以要咗少汁,出到嚟无浸淋啲饭之余,加上系用咗珍珠米,🍚每粒饭都既入味、又软熟,好正。
L3.咸水鸡时蔬葱油拌面($62),本身呢个系配饭嘅,但都可以转葱油拌面🍜。面同𩠌系分开的,两者份量都好多。拌面应该系油面底,中间夹咗啲大荳芽菜,口感都几爽口。🐔咸水鸡味道恰到好处,唔会太咸,下面仲有好多菜。
SP. 炸鸡腿便当($57),原本想要炸排骨的,但已经售罄,店员推介不如试下炸鸡腿🍗。估唔到只鸡髀大到占咗碗饭嘅一半,好巨型呢。味道都唔错,饭亦有啲汁,不会太干,其余配菜就同红烧牛肉饭一样。
总括嚟讲,我哋无谂过小店嘅出品咁好食之余,仲要咁大份!本身惊唔饱,点知事实上系两个饭都够三人食啰🙈。所以好简单讲就系小店无得输,平、靓、正,要多多帮衬,大大力惩罚佢啊😚。