2011-05-14 35 浏览
南翔馒头店基本上系铜锣湾区食上海野既首选, 亦都帮衬过唔少次, 今晚两公婆去, 见餐牌有 d 新花臣, 又有 d 平时好少会叫既送, 咁就 order 左个二人餐, 有醉鸡, 虾, 赛螃蟹, 椒盐腰果酥, 粗炒, 另外再加多笼小笼包.. 用某张 credit card 仲有折加送橙汁..食物方面, 份量识中, 唔会太大碟或者太细碟, 醉鸡好香酒味, 鸡肉又唔鞋, 虾同粗抄都好味, 不过略嫌多油左少少.. 赛螃蟹同椒盐腰果酥都好好.. 全晚唯一有少少唔满意既, 反而系佢地既招牌小笼包, 因为之前食咁多次 d 皮都好薄, 但系今晚 d 皮真系厚到好似食馒头咁, 希望只系个别事件, 整体黎讲, 要食上海野既 openrice fans, 南翔馒头店系唔错既选择...题外话: 应该大家都知赛螃蟹唔系真系蟹, 不过今晚坐我地隔离台既一男一女, 一路食一路大大声讲, 多多怨言, 话碟赛螃蟹一 d 蟹味同蟹肉都食唔到, 全碟野只系食到 d 类似蛋既野......... 唔知赛螃蟹系乜既, 即管多口系度讲句, 赛螃蟹唔系蟹黎架..

醉鸡
赛螃蟹