睇戏之前明明食咗碗车仔面,唔知我系未二度发育呢?因为一睇完戏出嚟,我个肚又打鼓喇!其实喺铜锣湾有唔少宵夜选择,但今日我同A姐竟然胃同步,好想饮茶食点心呀!结果我哋嚟到铜锣湾嘅笼太子点心专门店,叹番一盅两件,好满足呀!笼太子虾饺皇餐厅叫做笼太子,又点可以唔食餐厅嘅招牌 - 笼太子虾饺呢?呢度嘅虾饺真系好好味,皮薄剔透,虾肉又多又弹牙,够晒新鲜呀!鲜虾烧卖皇烧卖一向系A姐最爱,所以我哋梗要选择一笼四粒啦!烧卖劲多蟹籽,而由于虾同猪肉嘅比例啱啱好,除咗爽口弹牙,仲劲多肉汁,够惊喜。鲜虾菜苗饺菜非常清甜,虾非常新鲜,比例啱啱好,食落非常有口感。略嫌皮太薄,夹起嘅时候,馅料流晒出嚟,但味道其实唔错。雪山叉烧包雪山叉烧包一向受A姐欢喜,但可能夜茶关系,所以雪山叉烧包已经唔够热辣辣,而且叉烧份量极少,比较失望。蜜味叉烧肠相反,呢个叉烧肠嘅叉烧就够晒多,而且肠粉够滑,即叫即蒸,好好味。凤爪排骨饭最估唔到系呢个凤爪排骨饭简直系今晚嘅亮点。排骨好入味,凤爪又唔会蒸到淋pat pat,更重要系饭底索晒排骨嘅肉香味,唔使落豉油都够惹味。

笼太子虾饺皇

鲜虾烧卖皇