2019-01-03 145 浏览
鮨川森仔系今年圣诞节决定要对自己同另一半好d🤓🤓两个人齐去试下高档嘅Omakase。一早上网做晒功课和预约😂😂,揾左一间卖相精美、食材优质既日本餐厅:「鮨川」。餐厅环境非常优美,位于18楼高层。而装潢亦很高级,满有格调的👍🏼👍🏼座位有分寿司吧枱同梳化枱。为了观赏师傅做每道菜和感受Omakase既精髓,森仔紧系坐系吧枱,好好享受! 餐厅共有三款Omakase套餐,今次先拣左最平个餐「云」,试一试先。咁就盛惠每位$1080。在放寿司的石板上有四款渍物,供客人品尝,同时亦可以在每道菜品间清味蕾。不过森仔对渍物真系完全冇兴趣,所以冇试到。女友试左,就话都几👌🏻👌🏻👌🏻几清新的👍🏼三款前菜厨师先上前菜,包括岩石蛋、烟熏鸭胸、芝士西京烧。岩石蛋故意分开了蛋黄同蛋白再煮熟,并用特别方法处理,以有特别的口感😂烟熏鸭胸则和普通的差不多,没有很大的分别。芝工西京烧,系三道前菜中最有特色和森仔最爱的。佢系用左日本地方西京的芝士来炙烧。西京芝士很有奶味和芝士味,炙烧后外脆内热溶溶的,超正😍😍😍而厨师亦用花瓣做点缀,十分精美。在正式食寿司🍣前,店员俾左湿纸巾我地清洁手指,令我地可以用最地道的方法进食:用手食。不
鮨川
森仔系今年圣诞节决定要对自己同另一半好d🤓🤓
两个人齐去试下高档嘅Omakase。
一早上网做晒功课和预约😂😂,揾左一间
卖相精美、食材优质既日本餐厅:「鮨川」。

餐厅环境非常优美,位于18楼高层。
而装潢亦很高级,满有格调的👍🏼👍🏼
座位有分寿司吧枱同梳化枱。

三款前菜
厨师先上前菜,包括岩石蛋、烟熏鸭胸、芝士西京烧。
烟熏鸭胸则和普通的差不多,没有很大的分别。

在正式食寿司🍣前,店员俾左湿纸巾我地清洁手指,令我地可以用最地道的方法进食:用手食。不过,森仔试左2件用手食之后,都唔习惯,用反筷子🥢食🤓🤓

讲反食物先,全餐共有12款寿司,森仔会专推介绍6款寿司🍣。
先讲所有既寿司饭,均是手握,握得恰到好处,不会太实或太散。而饭身带有寿司醋味,好食👍🏼👍🏼

第一款系左口鱼寿司,左口鱼几新鲜,配上柚子酱及碎粒,入口带有阵阵清新柚子味,引带了左口鱼的鱼味。

其后,赤贝颜色够鲜红色,食落爽口,带有一点微微的鲜甜。

而森仔最爱之一就系牡丹虾中间有啲粉末,好正,好有虾味。 而同厨师倾计后,细问之下,知道左系烧左嘅虾头再磨粉,尽用了虾既每一个部份,令味道更突出。

而海胆寿司🍣,同外面既有明显的分别。
多数是军舰的制法,但系鮨川用既系用紫菜包住底部,而满满的海胆放系面。
这个方式很新奇,亦唔会整污糟了手。
而海胆十分鲜甜,粒粒分明,没冇腥味和苦味,高质!😁😁
而紫菜十分脆口,食落同海胆和饭都好夹!😍😍

金目鲷鱼寿司🍣,森仔平时好少食。因为系连锁店都冇的。
但系食过一次真系会上引。
佢鲜红色的鱼皮,再经火炙,真系入口即溶😍😍(o^^o)
好味到一个点丫👍🏼👍🏼👍🏼

日本芥末酱烧蚝。
餐厅🍴真系好用心准备!
先系系视觉上嘅享受,用火枪点火,形造个火烧生蚝的形象。同时用此烧法,令到生蚝渗入了酒的香气和热度。
而芥末酱汁,亦透过火烧溶入了蚝肉中❤️
其味道配搭得好好,有芥末味又带有一点甜👍🏼👍🏼👍🏼😁正丫😁森仔最爱🙆🏻‍♂️

中间亦有一客大蚬汤,味道好清,带有大蚬的鲜甜。而蚬肉粒粒大只,同埋都几好食,令到森仔大淡大淡甘饮😁

最后,餐厅🍴用北海道赤肉蜜瓜作为结尾。
蜜瓜香甜多汁👍🏼👍🏼👍🏼森仔一度觉得有冇用甜水浸过。不过,细心品尝下,食到果种果甜和果香味🤓😆超想食多几件呀!

成个餐真系好好味👍🏼👍🏼👍🏼加上餐厅🍴环境和服务都一流,1080真系物有所值。 森仔推荐哦🙆🏻‍♂️
  • 海胆寿司
  • 芥末酱烧生蚝