2011-11-22
走到铜锣湾,正值TEA TIME! 夜少少会食个BIG DINNER~ 所以食个SMALL LUNCH先~未来过18GRAM,一直都系睇见OPENRICE既食家话呢度既咖啡好好饮!呢排我都迷上咖啡(除左espresso),好钟意放假就去揾cafe hea坐hea食tea!! 终于走到这里了!18gram舖面不大,甚至可以叫很细小!厨房比舖面好像大一点儿.... 我对香蕉无乜好感,就叫个是日蛋糕SET $48,拣左个"杏仁酱馅原粒松子仁挞",同埋叫杯LATTE。原来有奶类的只会计半价,好吧,无所谓,咁即系几钱?$14!TOTAL $62. 拣好坐低等食。挞先上,食第一啖已经想放弃,个皮实在系太湿同埋唔松脆,同埋都几厚皮。唉,呢度出名咖啡,不过希望CAKE都唔系咁差。LATTE其实我觉得可以再好D,D泡打得好细,入口都好幼滑,味道不错。不过我觉得CREMA好似滑D好味D~
题外话/补充资料:
其实,我食食下周围望,见到个CAKE原来系$32,我再谂下杯咖啡$28,加埋先$60,佢咁样计法收我$62。不过收左就算,但系我认为应该要倒塞呢个问题。如果老板见到呢篇野可以谂下,其他食家都可以作个参考喇~ 第一次食野跟SET系贵过散叫。。。