2017-09-02 1516 浏览
久违嘅5人饭局终于成行,当然又要揾番间好西食。当日咁岩出开港岛区,朋友们又系住港岛,所以今次拣港岛区嘅餐厅。朋友话想食泰国野,于是集中睇下港岛区有咩好食嘅泰菜,最终揾到呢间泰菜,仲要有得订枱,评价都唔差,喺openrice 订枱有9折,所以即刻用app 订左枱先!金兰花原来有间总店喺湾仔,呢间系佢嘅分店,好似新开左唔系好耐。今日难得出嚟港岛,梗系要食好西!餐厅嘅位置有少少难揾,明明个地址系大街,点解喺大街揾唔到个门牌号码?原来佢系要入左巷仔先见到𠮶座大厦,感觉都几神秘。饮品我叫左泰式利宾纳,次次食亲泰菜都饮椰青真系饮到有d闷。见到饮品嘅名有d特别,所以叫嚟试试。原来呢杯泰式利宾纳系洛神花茶,味道酸酸甜甜咁都几开胃。5个人可以叫多d野食,先嚟半打串烧,3串鸡+3串猪,串烧本身已经腌得好够味,唔洗点太多汁都ok!青咖哩牛肉一上,朋友已经话要叫白饭。青咖哩好好味,送白饭真系绝配。青咖哩嘅牛肉就普普通通,不过其他嘅配料都算多,唔错嘅。炒椰菜苗系我食泰国菜必点嘅食物(如果有的话),椰菜苗嘅软硬度岩岩好,而且仲好惹味,好岩我口味。有得几个人食泰菜当然要点冬荫公,今日有5个人可以叫番个汤大家shar
泰式利宾纳

串烧

青咖哩牛 + 炒椰菜苗

有得几个人食泰菜当然要点冬荫公,今日有5个人可以叫番个汤大家share 下!冬荫公好重香料味,不过又唔算太辣,亦都好够酸味,都算唔错。
冬荫公

至于恐龙蛋原来系虾胶包皮蛋,亦都系常见嘅泰菜。卖相就好似麻麻地,可能因为只碟大左少少,中间望落吉吉地。味道就唔算特别有惊喜,同平时食嘅恐龙蛋味道系差唔多。
恐龙蛋

泰式明炉乌头拣左青柠汤,明炉乌头当然都系要喺你面前滚下先有feel。鱼都算几大条,味道亦都好有泰式嘅味道!另外上鱼嘅时候亦都会俾多一碗汤你俾你之后加汤用。
泰式明炉乌头(青柠汤)

食左咁多样野之后,大家已经饱得七七八八,枱面嘅野亦都清得七七八。我地开始顾住吹水,而侍应亦都好细心见我地枱面食得有d混乱,主动同我地执左张枱,仲叫我地可以慢慢坐。喺旺区食饭真系好少有咁贴心嘅服务,真系有d感动。
倾左一阵再望望餐牌谂住叫甜品食。未嚟之前已经见到有芒果糯米饭生日蛋糕,不过我地已经食得几饱下,只系口痕,所以只系叫左普通份量嘅芒果糯米饭。芒果糯米饭摆盘摆得好靓好似一朵花咁,味道亦都唔错,芒果仲好清甜。
芒果糯米饭

椰汁千层榚有4件,有d斑兰味。千层榚烟烟韧韧,而且暖暖地,好有惊喜。虽然已经食到好饱,但系都仲觉得好好食。淡淡嘅斑兰香又有少少椰汁味,系泰国嘅味道,亦都为呢晚嘅晚餐划上完美嘅句号。
泰式千层榚

埋单亦都自动波俾埋个9折,唔会好似有d餐厅咁要问先俾你!呢间餐厅服务真系唔错,做野好主动,食物亦都系水准之上,亦都好好坐又无限时,以后一定会再去帮衬!
2017-08-26
用餐优惠
优惠券
青咖哩牛 + 炒椰菜苗
泰式明炉乌头(青柠汤)
芒果糯米饭
泰式千层榚