2024-05-23 54 浏览
銅鑼灣利園附近,餐廳來來去去都係同一個格調,價錢小貴,主要食個裝修同埋地段。呢間小店位於渣甸坊後街,店舖毫不起眼,經過多次卻從未入去食過。最近喺網上見到食評,話呢間嘅吞拿魚非常之新鮮,有日收工經過,決定入去試吓。店舖面積不大,但係枱都擺放得非常整齊乾淨明亮,枱與枱之間有舒適嘅距離,餐廳提供左自取嘅白桃烏龍茶,好香白桃味之餘並唔甜,非常欣賞。開始落單,叫咗一個帶子肉餅飯,其實係香蔥吞拿魚蓉加1隻大嘅帶子。個飯已經包咗沙律、茶碗蒸、麵豉湯,只係$148 ,我哋叫咗兩個set,仲有折扣。非常鮮美的香蔥吞拿魚蓉,魚脂非常豐富,食得岀非常新鮮肥美。魚蓉冇整得好碎,所以食落仍然有口感,夾起魚蓉下面嘅壽司飯仲見到有一層薄薄嘅魚油。可以話係最近食過最好食嘅魚生飯👍🏻
非常鮮美的香蔥吞拿魚蓉,魚脂非常豐富,食得岀非常新鮮肥美。
帶子肉餅飯
海膽魷魚燒賣