2018-09-02
有次行街口喝,经过呢间嘢充满文化气息,Menu 都好特别,点知一试就爱上。第一次饮系奶霜蓝伯爵茶+ 蜜糖珍珠 (微糖走冰)Earl grey 味好出,奶同珍珠嘅味道唔会喧宾夺主,因为奶霜粒子比较大,难以即时溶入主茶当中,所以系饮用期间,奶味系会慢慢提升。而珍珠提供左饮后口感,都令我一试难忘!第二次饮左翡翠绿奶茶+ 茶香珍珠 (微糖走冰)同上次一样,茶味非常特出!配上茶香珍珠,你明白乜嘢叫齿颊留香。珍珠数量同茶嘅份量恰度好处,饮到底时,所有珍珠都刚好食晒木卫二不单茶品出众,珍珠都非常高质。一杯份量基本上系2人份量,性价比高。本人饮台式奶茶饮品formula : 微糖走冰识饮一定系咁有人著重奶茶中嘅奶味,本人觉得茶先系奶茶中嘅主角,想试出真正茶味嘅层次感,所以奶同糖只系用黎衬托调味,而走冰系防止冰块融化而令后期嘅饮用味道有改变香港有好多台式饮品,我觉得呢间最啱我。佢唔单止有铁观音绿茶,竟然仲有earl grey,真系比较少见!绿茶属不发酵茶,所以系原汁原味嘅茶味伯爵茶earl grey 属红茶,姐系全发酵,味道带少少涩同甘香之余也伴随佛手柑清香铁观音属青茶,姐系半发酵,味道系绿茶同红茶之间
第一次饮系奶霜蓝伯爵茶+ 蜜糖珍珠 (微糖走冰)
第二次饮左翡翠绿奶茶+ 茶香珍珠 (微糖走冰)
本人饮台式奶茶饮品formula : 微糖走冰
识饮一定系咁
绿茶属不发酵茶,所以系原汁原味嘅茶味
铁观音属青茶,姐系半发酵,味道系绿茶同红茶之间,香醇而带著点点茶味和点点甘香,层次最丰富,都系最考技术
香港人普遍接触最多嘅系绿茶,青茶同浓味非常嘅黑茶。Earl grey多数都系西方比较流行,如果第一次饮,未必接受那特别味道,但饮多了,就发现可爱之处😃