2024-01-04
呢排食左间几特色而且非常抵食嘅私房菜 lechefeteria ,法国菜嘅同时,加入左好多东南亚嘅风味,好有新鲜感。causal dinner set 最低消费$500都唔洗,由小食嘅芋头片同面包篮,甚至喺个牛油都系自家制都好够诚意。餐汤嘅南瓜姜浓汤同龙虾浓汤强调用嘅系椰子奶而唔系用普通忌廉,滑而不漏,椰香又唔会令整体违和。南瓜姜浓汤更带有一啲东南亚香料味,唔似一般嘅南瓜汤,都几新颖。appetiser 系佢地招牌油封鸭腿意大利饭都好够癫😂 36个钟慢煮鸭腿,经过非常繁复嘅步骤先煮成(由橄榄油经过海量鸭腿嘅浸泡之后变成嘅鸭油再油封)鸭油无晒但充满着风味,配埋risotto 一齐食都几好食!主菜当日拣左 亚米大厨法式传统罗西尼鹅肝:香煎鹅肝、红酒酱、烟熏阿根廷黑安格斯牛里脊、薯蓉、时菜同韩国帝皇三文鱼卷、海鲜及猪手米粒意粉,前者嘅阿根廷黑安格斯牛里脊用上椰壳烟熏,好香,而且even 咁生都唔会有血水,肉味好浓,配埋用左椰奶做嘅薯蓉,好滑但唔漏,加埋红酒汁绝对系一绝。香煎鹅肝都做得好出色,煎得岩岩好,入面仲系好淋身,好好食🥹 后者嘅三文鱼卷系用蕉叶包住左自家制泡菜一齐煮,蕉叶嘅香味同三文鱼
主菜当日拣左 亚米大厨法式传统罗西尼鹅肝:香煎鹅肝、红酒酱、烟熏阿根廷黑安格斯牛里脊、薯蓉、时菜同韩国帝皇三文鱼卷、海鲜及猪手米粒意粉,前者嘅阿根廷黑安格斯牛里脊用上椰壳烟熏,好香,而且even 咁生都唔会有血水,肉味好浓,配埋用左椰奶做嘅薯蓉,好滑但唔漏,加埋红酒汁绝对系一绝。香煎鹅肝都做得好出色,煎得岩岩好,入面仲系好淋身,好好食🥹 后者嘅三文鱼卷系用蕉叶包住左自家制泡菜一齐煮,蕉叶嘅香味同三文鱼融埋一体,自家制泡菜嘅香辣同酸味配三文鱼都好夹,仲有去左皮嘅车厘茄,都几惹味!旁边仲有猪手同米仔粉,劲丰富!
甜品方面,banana roti无喺泰国食嘅咁肥腻,原来佢地再焗,所以外脆但一啲都唔油,同埋甜味全来自香蕉同自家制泰茶雪糕,香港都好少地方有得食☺️ chocolate brownie 好浓朱古力味但又唔太甜,口感仲好软熟,都唔错。最后饮埋杯法国茶真系无得顶!
整体黎讲我觉得性价比都几高,铜锣湾食私房菜又唔洗加一仲要食得劲饱已经好好,仲要每一个菜式都食得出特色而且食落唔会好滞,味道都好天然,大部分嘅野都系自家制的确都系加分位,重要位置易揾但私隐度都几好,又无限时,都几值得推介。