2021-10-21 41 浏览
铜锣湾新开嘅泰国菜,茶记格局有大量卡位,装修简约舒适。价钱相当亲民,精选2人套餐($298)睇落好抵食,一于试吓!【碎肉生菜包(猪)】泰国菜必食之一嘅生菜包,呢度可以拣猪或鸡肉,我觉得呢度菜最夹都系猪肉。猪肉加埋啲香料同辣椒,辣辣地好开胃!【泰式古法煲仔翅】呢个煲仔翅散叫都要$128,个SET包埋真系好抵食!上到枱可以见到上面舖满蟹肉同金华火腿,最紧要系用「真翅」,并非素翅或粉丝,十分之足料!另外仲有一碗芽菜同芫荽畀你捞落去食,阿姐再三叮嘱要捞埋落去,哈哈!同中式嘅翅真系有啲唔同,间中食到金华火腿个咸味会弹出嚟咁,好特别吓!呢道菜我几钟意,下次再食呢间会Encore!【炸虾饼】泰国菜定番菜式!以后套餐咁叫个份量会少啲,点知都系一齐碟,有八个半件,两人食真系超足够!弹牙嘅虾肉配上炸到金黄色嘅脆片,冇乜嘢可以挑剔。【菠萝海鲜炒饭】套装可以拣金边粉或菠萝炒饭,散叫好似系冇菠萝炒饭,于是就拣嚟试吓。算系好足料,份量都好多,有虾仁、带子、鱿鱼等等,系个鱿鱼冇乜味,其他配料都正常发挥!成个套装真系好丰富,食埋个抄饭大满足!【饮品】套装唔包饮品,另外散食嘅!椰青鲜甜,椰肉未算最软嘅状态,但都好易𢳂埋

【碎肉生菜包(猪)】

【泰式古法煲仔翅】

【炸虾饼】

【菠萝海鲜炒饭】

【饮品】
套装唔包饮品,另外散食嘅!椰青鲜甜,椰肉未算最软嘅状态,但都好易𢳂埋出嚟食。珍多冰入面除咗三色啫喱,仲有大树菠萝肉同椰果,好丰富!

铜锣湾嚟讲,少有一间好食又价格亲民嘅泰国菜,绝对有潜质成为我星期三晚返学前嘅饭堂,哈哈!