2022-12-18
冬天冻冰冰 又就嚟到圣诞节 最啱就系约返三五知己去食返啲热野暖笠笠🥰今次我地就嚟到位于铜锣湾嘅熊本烧肉 位置非常方便 地铁站一出行3分钟就系 唔驶系条街比风吹到无知觉(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)唔知大家仲记唔记得有一日story问大家觉得呢到似香港定日本 虽然我见大部分嘅人都好醒拣咗香港 但呢到嘅装修真系好似去咗转日本咁!! 座位都舒适寛敞(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我地今次就嗌左个晚市任食套餐($298) 另加38蚊可以任食澳洲和牛~值得一提既系而家做紧推广社交平台share佢地一个post就会送海鲜拼盘 精打细算嘅我地梗系唔会错过啦😛▫️秘制五花肉烧五花肉几时都无得输!! 秘制酱油淹得都入味 五花肉薄薄地一块食落口好重油香 推荐大家食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)▫️田乐酱五花肉其实本身唔知咩系田乐酱 食落口系会有一阵阵甜味 几得意可以试下😚肉质就同上面个款都一样 但自己觉得秘制酱油同五花肉夹啲 但任食关系就试晒两款啦😋▫️酱烧牛三角肉呢个系298蚊餐入面我地encore得最多既肉🥰酱汁淹得好入味 口感软嫩得黎会有少少咬口而油脂味都几香浓 唔错唔错😋▫️薄切牛小排虽然系薄薄一片但牛味都相当浓郁 连埋啲烧烤味真系超级惹味 而且
▫️秘制五花肉
▫️田乐酱五花肉
▫️酱烧牛三角肉
▫️薄切牛小排
虽然系薄薄一片但牛味都相当浓郁 连埋啲烧烤味真系超级惹味 而且非常易烧好快就食得😋
▫️安格斯西冷
比起牛小排 西冷感觉更加瘦而肉味更加浓郁 但冇左牛小排只油脂味 各有各好建议食晒两款(*¯︶¯*)
▫️辣味牛柏叶
推荐❗️呢个晚市$298放题最大嘅好处就系款式真系超级多 连牛柏叶都有!! 牛柏叶爽口弹牙 味道辣辣地几开胃 不过怕辣嘅朋友就要注意下喇😗
▫️朝鲜酱鸡翼
鸡翼又系懒人良伴既单骨鸡翼 但我自己觉得唔算太入味 佢仲有只黑椒味但太饱试唔晒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
▫️辣鱿鱼
推荐❗️我发现佢地嘅辣味都几正不过都真系要食得辣先好嗌🤣鱿鱼同牛柏叶一样都几辣下 但又唔会盖过晒鱿鱼本身既味道 食落口烟烟韧韧 我钟意食到疯狂嗌呢个🥰
▫️清酒煮蚬
碗蚬份量都几多下 清酒味都几入只蚬 但我就觉得唔算太新鲜 而且食落有少少沙🥲
推荐❗️有啲后悔无留肚食呢个 净系食咗一个🥺作为甜品呢个芝士年糕真系好高分 口感烟韧而芝士味都几重 芝士控/年糕控必点( ´▽`) ▫️绵花糖串
我觉得呢到最特别既系连绵花糖都有得烧 见住佢烧到咁上下胀卜卜咁真系好治愈(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 烧到绵花糖半溶咁食真系好正🥰
以下为+$38和牛专区:
▫️澳洲和牛牛肩胛
牛味比普通$298餐入面嘅牛小排同西冷更浓 而且油脂相对西冷又多返啲~
▫️澳洲和牛牛板腱
相对于牛肩胛 佢嘅油花更加多 食落比起牛肩胛会更重油脂味 我地自己就钟意食牛肩胛多啲🥰
▫️鹿儿岛日本豚
比起$298套餐嘅豚肉 呢个日本豚会肥瘦更加均称 口感更加丰富 但一样有浓浓既油脂味 好岩拎黎做烧肉ʕ•ᴥ•ʔ
海鲜拼盘:
👉🏻大虾
海鲜并盘入面既大虾明显比我地本身餐入面更加大只 肉质更饱满同弹牙~
👉🏻鲍鱼
鲍鱼都几大只下唔系细细只个啲 口感一样几弹牙 鲍鱼鲜味都几重~
👉🏻烧蚝
蚝系用左蒜蓉汁黎调味 同鲍鱼一样 只蚝都系相当大只 就算熟左 蚝肉份量都唔少 蒜蓉汁又可以提返蚝既鲜味 几好食😋
❣️实在食咗太多野 无办法逐样野介绍 但总结嚟讲$298套餐入面嘅选择已经非常之多 都几推荐🤍澳洲和牛都非常高质只需要加38蚊 其实我地都建议照加(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 餐厅另外加多28蚊仲有刺身放题 不过我地就无试~ 饮品选择都丰富 基本汽水同各式韩式饮料都有提供 仲有餐厅自制既茶饮都几解腻👍🏻
∞ 顺带一提 我哋呢个价钱系平日星期一至四去 所以会平啲~
推荐指数:🌟🌟🌟🌟
【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 4/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 4/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4.5/5】