2019-05-31 63 浏览
因为朋友系铜锣湾返工,就佢放lunch break,所以系铜锣湾食lunch。佢话「思乡」想食台湾嘢,所以就黎咗古早味台湾原味试下。因为当时已经两点几,所以唔使等位。餐厅环境好幽静,好适合两三位朋友一齐食野倾计。原本以为铜锣湾啲午餐都应该要至少$80,但依度午餐系$70有找,仲包埋野饮同小伴碟。选择困难自己症,样样都想食,所以都搞咗一阵先决定到。职员好好,唔会走过黎催你落单同好有礼貌。最后我就嗌咗个古早味干捞面(粗面)同珍珠茉香奶绿。而朋友就嗌咗个红烧猪软骨面同茉莉绿茶。因为我地两个都比较大食,所以都跟餐叫左一个宜兰葱香饼小食。我地觉得两碗面都好足料。古早味干捞面有两旧大猪软骨同卤肉粒,而红烧猪软骨面就有三大旧猪软骨。捞面个汁好浓,好啱钟意重口味嘅人,而汤面个汤相对就比较淡,如果浓返少少就perfect!个宜兰葱馅饼好好食!一开始唔知,咬落去原来会爆汁😂因为本身好钟意食韭菜饺,所以都好钟意同推介依个葱馅饼。至于饮品,珍珠茉香奶绿唔会太甜,个茉莉绿茶饮落就好似系完全无糖😂😂😂不过我同朋友都唔太钟意饮甜嘢,所以觉得不错。朋友食完仲话今次发掘咗新地方,lunch唔使再成日挨贵餐厅🤣🤣🤣