2021-09-09
麻辣风云系我地头荃湾区一直都系热店之一,亦都见好多Blogger有推介,主打传统+新派既四川菜。酸菜鱼同埋米线系佢地必试名物之一。同行朋友嗜辣,荃湾店系热点比较爆棚,因为已经累积左一定程度嘅好评,知道铜锣湾分店开咗冇耐趁未有咁多人要试一试。.餐厅系中式嘅风格,菜单设计、摆碟同埋装修都加咗少少中式打卡元素。午市时间去,有午市套餐价钱合理所以尽情叫。.云南小锅米线 💲38 + 蒜泥白肉 💲38 + 特饮菊花蜜 💲18⭐️3.8/5见到有唔少人推介佢哋嘅米线,叫咗一碗云南小锅米线再跟餐加一份小食蒜泥白肉。米线叫咗小辣,辣度啱啱好。汤底杰身香浓,内有份量充足配料,其中肉碎都几入味。米线份量十足,我觉得两个人食都唔过分。其实小窝米线仲可以跟好多其他唔同嘅𩠌,一般米线铺叫到嘅配料呢度都有。不过胃口唔大,想试比较特色嘅嘢,所以米线跟配左蒜泥白肉小食做𩠌。.蒜泥白肉味道正常发挥,四平八稳。优点系唔会太肥,因为我试过好多唔同嘅蒜泥白肉,有时白肉肥膏系厚到食唔到,呢一份嘅比例算刚刚好。佢唔系爆量蒜泥个一种食法,系用酱料调味。下面仲配青瓜丝解腻,不错。.米线餐仲可以加配特饮,今日有两款叫咗菊花蜜。衬返个餐厅环
⭐️3.8/5
米线餐仲可以加配特饮,今日有两款叫咗菊花蜜。衬返个餐厅环境搞d gimmick 用酒埕酒杯上,打卡野几得意,味道不过不失。
酸菜鱼跟白饭 💲88
⭐️4.2/5
估唔到午市套餐都有餐厅名物酸菜鱼叫,餐点评分系比佢既性价比。初初睇餐牌,见到晚市叫一盘酸菜鱼索价💲268左右,午市💲88仲跟埋白饭。一心谂住应该系一人份量细细碗嘅试食价钱,因为始终四周围叫呢一个菜式都唔会太平,因为知道功夫都几多同埋份量都唔会太少,两三百蚊起跳系合理价钱。结果上枱吓一条,完整一大盘足二至三人份量。同行朋友仲问我哋会唔会叫错咗散叫?酸菜鱼有得拣酸度辣度麻度几甜心。小试牛刀叫咗小辣小麻,结果真系唔太够辣。中酸嘅酸度我觉得就啱啱好。鱼片同薯粉份量一样好多,索埋酸汤食几开胃,我觉得唔使跟一碗饭都几够。
炸馒头 💲58
⭐️4/5
餐厅嘅炸馒头绝对系打卡嘅佳品, 原船上上台嘅时候仲有干冰效果,可惜效果好快冇晒未打得切🌝。呢一只中式关公船设计我自己就几一般😎,不过我系黎食嘢嘅唔系黎打卡嘅冇问题。炸馒头一客六件,跟四款特色酱料,包括:传统炼奶、葱酱、朱古力同埋抹茶。我自己觉得抹茶酱唔错,系抹茶粉沟炼奶。六件咁多,两个人食埋正餐已经食唔晒。
总结:叫到成枱都系野,埋单都系两百零蚊,呢个价钱已经食到好味又大盘嘅酸菜鱼。喺铜锣湾区,川菜嗜辣类餐厅都算系性价比几高之选。