2019-02-08 189 浏览
系铜锣湾揾抵食晚饭真系无乜选择🤷‍♀️,今日去到金百利发现有间主要卖潮州菜,另外会卖下d家常小菜咁,两个人食就比较抵--------商务二人餐A $128 (平均$64/人)依个餐系铜锣湾黎讲真系几抵食,三个𩠌,有菜有肉都系六十四蚊,而且全部菜式都系走清淡路线,平时食咁多浓味野,有时清清地都几好凉瓜排骨煲依个煲材料有苦瓜(凉瓜),排骨,咸菜,浸住d汤,系偏清淡既菜式,原本无期望佢好食,因为望落好普通,😋点知有惊喜d 苦瓜食落几易入口,唔会苦到食唔到,亦唔觉落左好多糖排骨够淋,唔会净系得d 骨无乜肉食,d 肉吸晒d 汤味,正咸菜,d 咸味已经落晒d 汤到,所以食落唔会好咸最正我觉得系个汤,有晒d 肉既甜味,咸菜既咸味,咸度岩岩好,我索性拎d 汤放落d 白饭到做汤饭食,😋非常好食重点系我就算咁拎黎做汤饭,食完都唔觉口渴豆酱炒时蔬依碟野又系睇落去普普通通,无谂过咁好食,豆酱同d菜食落去好夹,唔会过咸手撕盐焗鸡由于依间野同隔黎铺伤心酸辣粉系同一个集团,所以依个手撕盐焗鸡d 味同隔黎铺d 口水鸡味道极为相似,分别只在于依到盐焗鸡系无汁食食下以为点解有咁大旧鸡,原来系拎件卤水豆腐黎扮鸡,但又扮得几似
--------
商务二人餐A $128 (平均$64/人)

凉瓜排骨煲

d 苦瓜食落几易入口,唔会苦到食唔到,亦唔觉落左好多糖
排骨够淋,唔会净系得d 骨无乜肉食,d 肉吸晒d 汤味,正
咸菜,d 咸味已经落晒d 汤到,所以食落唔会好咸
重点系我就算咁拎黎做汤饭,食完都唔觉口渴

手撕盐焗鸡

食食下以为点解有咁大旧鸡,原来系拎件卤水豆腐黎扮鸡,但又扮得几似㖞,而且旧豆腐都几好味,够入味
手撕盐焗鸡

其实依碟鸡都唔差,正正常常咸咸地,不过只系无另外两样𩠌咁惊喜姐

柑桔蜜(另加$10)
柑桔蜜

依杯野黎到时,完全唔知咩黎,睇落灰灰地色又带d 绿绿地色,唔似柑桔蜜,饮落系饮到打碎左变一粒粒既柑桔,咸咸甜甜咁,但唔算好饮,可以不试
环境:
依到虽然座位唔算少,但亦唔算好多,佢有对住坐既位,同埋另外间左间房有两张圆枱,可以畀一大班人黎食
但座位几逼,唔算坐得舒服
服务:
依日去到d 侍应好忙,想落个order 都有d 困难
可能因为太忙,佢地做到个人都燥燥地,同佢地讲野都几寸下
2019-01-31