好耐无过铜锣湾大代揾食,发现晓厨转晒门面㖞,有点心、蒸饭食呢!行混铜锣湾区都唔见有盅头饭食,终于有多一个经济选择啊!系依区食个云吞面仔都讲紧 $40、$50 蚊呀,镬镬食完赤赤痛!依家仲唔系曙光初现!噢!隔离间麻辣舖吉左㖞,咁快执左喇?出品唔差架㖞,麻辣鸡、麻辣鱼都好好味,系唔够热啫。新晓厨喷晒蒸气非常有气氛,爽!仲香喷喷。检查吓个 menu 先,点心款式都非常之多、蒸饭都五六款,选择困难症又发作!而且我个胃空间有限,如果食个蒸饭的话,点心食唔得多呢!烦恼中。单点蒸饭 $32 送冻饮。套餐 A 有蒸饭、点心、冻饮各 1。套餐 B 有两个点心、1 个炒菜连冻饮,都系 $48 乍。可能系全条街最平添!哗,下午茶更平啰。椰子海底椰炖排骨汤,我最钟意饮汤,有汤必 order!系紫砂炖汤盅?特点系能够保存食材原汁原味,仲会越炖越浓郁,非常好!汤最紧要够热,火喉直接系炖汤盅度渗出黎呀!浅尝一口,刚刚烫嘴,正!味道浓厚排骨味,并未盖过椰子既清香,好好饮呢!我连汤渍都食晒,椰子同海底椰同样爽脆有赵口,排骨肉多骨少,部份仲有软骨咬到卜卜脆,食得过瘾。凤爪排骨蒸饭,由基本开始试起。无净排骨饭?我对凤爪麻麻

凤爪排骨蒸饭,由基本开始试起。无净排骨饭?我对凤爪麻麻。师傅已帮我直接将甜豉油唧到饭中,索一索闻到豉油清香加排骨肉香,捞匀即砌啦!仲等前奏咩!一粒粒修长而饱满既白米跟甜美豉油混和,连排骨大啖大啖地送入口,无需半点矜持或犹豫!饭香跟肉汁在口腔内打滚,食得非常冶味!满意。

试完原味,又到我最喜欢既辣椒渣捞饭喇。嗜辣既我推介!辣椒渣捞盅头饭加甜豉油或捞炒饭系超香口惹味架,当然要视乎辣椒油既质数啦。晓厨自家辣椒油够辣够香,复杂细腻香辣既味道,good!

手打鲮鱼球,收银哥哥大力推介话受欢迎坚好味!无所谓,一试无妨。刚蒸起热腾腾出晒烟,加点豉油,好香㖞。咬啖先,好鲜好鲜,完全无腥味,超弹呀!应该系我食过最好味既鲮鱼球,推介!

多年鸡扎都系我其中喜欢既点心,啖啖肉麻,哈哈。虾饺、烧卖、灌汤饺、牛栢叶、等等,都好钟意食!但今晚无咩胃口,食唔到咁多啦。

四宝鱼肚鸡扎,难得系用鱼肚做,好多食肆都转左用猪皮,贪平贪方便!佢地唔会以为食家们食唔出架麻?爽弹多汁棉花鱼肚,索晒鸡汁蟹柳芋头既味道,当然好食啦!其实正中食鸡扎系唔应该拆散黎食架,应该一啖咬到四种食材,先可以感受到复杂又丰富既味道及口感,好味呀!美中不足系腐皮爆开露馅,而且干左少少,要扣分!但味道系正既。

食饱饱,满足满足,但硬系欠杯中国茶啰!唯有攞杯可乐顶住先,一啖饮晒,爽呀!虽然无咩胃口都食左唔少野呢!就算一个人都要食得开心!唔系!应该话一个人更加要食得开心!一盅饭连一个点心及汽水,$48 加炖汤 $18,散叫点心廿蚊,计埋 $90 有找,系铜锣湾抵食啦!

点心
点心
原盅蒸饭
椰子海底椰炖排骨汤
凤爪排骨蒸饭、四宝鱼肚鸡扎、自家新辣椒油
凤爪排骨蒸饭
手打鲮鱼球