因为女朋友就嚟生日,决定同两个人去食餐好,之前系Instagram见到有D KOL系呢间餐厅庆祝生日,好似好开心咁。所以谂唔到食咩我哋就决定都系厨师发板唔使谂比较好。我哋就选择「金」食物未嚟到之前会俾咗我哋热毛巾同埋技豆,我哋就一路欣赏师傅喺度准备食材。前菜:左起有靖鱼,蟹肉水云发菜,萤光鱿鱼靖鱼炸过嘅,入口松脆,加埋少少汁同洋葱一齐食冇咁热气;然后中间嘅系水云发菜加蟹肉,系海藻嘅一种,口感特别少少弹牙,加上啖啖蟹肉,而且酸酸地十分开胃;右边系萤光鱿鱼,睇落好似冇汁冇乜味,但其实入面有浓浓嘅酱汁,咸咸地又弹牙,绝对唔系平时出面食好硬咬唔开个种鱿鱼。冰菜沙律入面有冰菜,蕃茄同无花果,加上酸酸嘅沙律醋汁,十分开胃,无花果十分清甜,蕃茄食落似青厘茄,完全冇平时食蕃茄个阵草青味,最特别一定系冰菜,第一次食冰菜,口感似冰粒,而且又唔会有草青味,系非常易入口嘅沙律菜。刺身:有海鳗,绸鱼,水八爪食鳗鱼类嘅刺身,佢入口系好黏韧,好软嘅肉但又好好嚼,唯一系同平时鳗鱼一样都有少少软骨,但好夹酸酸地个柚子酸汁,有咬口;平贝用竹炭盐+炭火烧,十分鲜甜;水八爪+吸盘配岩盐,外型十分特别而且新鲜,而且非常弹牙,。

前菜:
左起有靖鱼,蟹肉水云发菜,萤光鱿鱼
冰菜盐蕃茄无花果沙律

冰菜沙律

刺身:有海鳗,绸鱼,水八爪
野生拖罗

真子鱼配肝酱,鸟贝,拖罗
个酱十分特别,完全突出到鱼嘅鲜味,有别于平时点嘅酱油;鸟贝,十分爽口弹牙又冇腥味,海水味重;主角一定系后面鲜红色嘅拖罗,冇根而且入口即溶,非常回味。

熟食:
星鳗汤
望佢以为系一般嘅面豉汤,但其实系用一啲芫茜,大砚,红萝卜,莲藕,煲出嚟嘅清温,少少咸味,星鳗又唔会腥同有骨,都唔会好重芫茜味,啱哂我依啲唔食芫茜嘅人。

牛油炒平贝
佢一上枱已经比碗上面嘅盖吸引住,好有日本风味嘅图案,而且好香好重牛油味,柠檬配味几有口感,贝ge边系爽口,内脏系creamy,贝肉系鲜甜!

目光鱼

天妇罗海鳗,海胆虾卷,炸濑尿虾
有平时点天妇罗用嘅酱汁,但职员建议海鳗点咖哩盐,咖哩盐突出左海鳗嘅鲜味,而且又唔会有骨;紫菜虾弹牙爽口,十分新鲜;海胆虾卷 用盐,开头惊会好硬,但完全唔会,非常弹牙,而且鲜甜,唔会有腥味,十分特别。 炸濑尿虾配上紫苏叶,鲜甜 ,依然有汁。

海胆贝柱捞饭
应该系全晚嘅重点,少少一份已经足以令人回味,海胆同饭嘅份量刚好,唔会太漏,而且可以做到每一粒饭都沾上左少少海胆汁,海胆又十分新鲜完全冇腥味,加上贝柱可以增添口感。
梳子鱼,用了蒜酱油,小小蒜味,梳子鱼肉质滑
烟熏鲷鱼 用了葱丝而且有 烟熏味
牛奶奶冻

甜品
点了柚子雪糕,酸酸地又甜甜地,好似食紧冻冰冰嘅柚子蜜,而旁边嘅生果都十分甜,尤其个旧哈蜜瓜,十分回味。

静冈有机绿茶
绿茶味十分浓,又可以解济。

整餐omakase嘅性价比都十分高,食物质素好,每道菜都好似艺术品咁,完全感受到师傅对于每件食材嘅质量,每件餐具到摆位伴碟都十分讲究,而且每位店员都十分专业,又会讲解每道菜嘅食法同用料,系十分难忘嘅用餐经验,有机会一定会再去岩浪食omakase。
冰菜盐蕃茄无花果沙律
野生拖罗