2019-05-21
铜锣湾唔少楼上餐厅都几抵食,最近就发现左呢间泰式食。一入门口就比佢充满泰式风情嘅布置吸引,除左比较常见嘅泰式摆设如佛像、流水台外,最特别就系佢有架泰国的士Tuk tuk!我同朋友下午都食得比较饱,所以来到净系叫左野饮同三样野食share,分别系串烧、炒贵刁同一个甜品。龙眼冰&泰式奶茶两杯野饮都唔错;特别系个龙眼冰几多龙眼肉!沙爹串烧猪肉同鸡肉各两串,两款嘅肉质几软,唔会好实,同埋肉本身腌得好入味,烧得又唔㶶,微微烧香过。佢个沙爹酱真系精髓,食落尝到酱里面唔同香料嘅味道,好惹味。皇宫大虾蛋网炒贵刁呢个炒贵刁系特别有个煎蛋制成嘅网包住粉,卖相几特别。上面嘅虾好大只,肉好多,炸得香脆可口。粉条伴芽菜、蛋一齐炒,酱汁酸酸甜甜,又唔算太浓味,炒得好好食!如果钟意浓味D,伴碟有蒜蓉碎、辣椒粉,食个时可按个人喜好加入。椰汁千层糕充满椰汁嘅香味,口感烟韧,呢个千层糕系刚刚蒸好热辣辣辣上碟,建议摊冻一阵先食个口感更佳。
龙眼冰&泰式奶茶
两杯野饮都唔错;特别系个龙眼冰几多龙眼肉!
沙爹串烧
皇宫大虾蛋网炒贵刁