2022-10-16 97 浏览
上次同中学同学试过一次晚餐,用餐经验十分愉快,决定约其他朋友再访Zappy 。Menu改动不大,系饮品方面多左啲cocktail 🍸同mocktail。今次试左咸蛋黄薯条同香脆辣虾米著条🍟,当日冇薯角,所以餐厅经咨询后转左薯条比我地。个咸蛋黄薯条好香,每条薯条都沾满咸蛋黄酱,至于另一款薯条系更加香口😋,再加上微辣,十分适合送酒。主菜方面试左安格斯肉眼牛扒🥩同烤加拿大猪鞍,两款主菜都非常有水准,充满住肉汁。个人比较钟意食牛,觉得佢块牛够大块又有牛味,配菜又好食,绝对会encore。意粉方面,今次嗌左烟三文鱼菠菜意大利饭同XO酱大虾意粉,意大利饭比较清淡,但啲烟三文鱼同菠菜份量多,饭上仲加左啲三文鱼籽,成碟饭好靓又好味。XO酱大虾意粉仍然保持水准,🦐虾肉弹牙再配上惹味意大利面,绝对系必食。另外,贝壳锅今次试左喇沙汁,个人觉得冬荫功更出色,可能自己钟意食辣。呢间楼上小店,店员友善,食物质素高,坐得又舒服,非常适合与三五知己聚会。