2024-11-23 367 浏览
今日同几个同事嚟咗一间位于铜锣湾嘅泰式餐厅 【阿闲泰】,呢度嘅氛围非常轻松,而且保留住了泰国嘅经典风味,真系令人印象深刻!无论系地点、环境定系食物,都令人赞不绝口!✨首先嚟咗「烤原个椰菜花配青咖喱酱」 ,新鲜嘅椰菜花烤得脆脆啲,配上青咖喱酱,每一口都散发出淡淡嘅甜味同辛辣嘅气息,真系令人回味无穷💯。接落嚟就系佢哋嘅「浓汁泰黄咖喱软壳蟹」,强力推荐!🦀独特嘅黄咖喱同软壳蟹嘅完美搭配,营造出一种无法抗拒嘅美味,既浓郁又鲜香。清炒嘅方式更加凸显出蟹肉嘅鲜味💛。当然,最后我哋不可能错过传统嘅「大虾浓汤冬阴功面」。汤底鲜美,大虾炖煮得够味,令人一试难忘💕。无论系深度仲系口感,都达到咗最佳嘅效果,令人食指大动🍜。无可挑剔嘅食物当然都唔少得一杯清爽嘅Lime Mojito。呢杯Mocktail令人感到甜而不腻,为完美的一餐划上句点。🍹