2018-09-10
朋友话带我去食俄罗斯菜,未食过俄菜既我觉得好好奇!细问之下先知铜锣湾果间麦田厨房就系专食俄菜。上海派招牌罗宋汤 ($58) 呢个汤系呢度既特式招牌菜,系真材实料煮成,汤底好浓稠。带点微辣超级惹味😻 不得不提入面既牛肉煮得好冧好吸汤!俄式薄饼 ($158/4粒) 有薄饼,酸忌廉同红鱼子酱。呢个样既薄饼我都系第一次见😂 佢比较似一旧鸡蛋糕,食落好松软,蛋味好重😻 红鱼子酱食落好鲜味,加埋忌廉口感更滑。香煎黑毛猪配苹果汁,薯角 ($228) 黑毛猪好冧好松软,好香点埋啲酸酸甜甜既苹果酱中和腻感🤤 朋友对呢度既苹果酱赞不绝口!俄国牛柳丝饭 ($138) 呢个睇落普通到唔普通既饭,食落都几特别。呢个汁稠到好似汤咁,淡淡地,有少少似薯仔汤,但捞饭食好正好滑!! 牛柳丝份量好多,都够冧。
香煎黑毛猪配苹果汁,薯角 ($228) 黑毛猪好冧好松软,好香 点埋啲酸酸甜甜既苹果酱中和腻感🤤 朋友对呢度既苹果酱赞不绝口!
俄国牛柳丝饭 ($138) 呢个睇落普通到唔普通既饭,食落都几特别。 呢个汁稠到好似汤咁,淡淡地,有少少似薯仔汤,但捞饭食好正好滑!! 牛柳丝份量好多,都够冧。