2022-06-01
今日约咗朋友嚟铜锣湾食饭,喺Tower 575 地库有好多野食,呢间有个特色火车头嘅泰国菜餐厅好吸晴,装修风格以型格黑色配上黄色钨丝灯胆为主调,座位舒适。餐牌款式多元化,有泰式串烧、海鲜BBQ 、咖喱、沙律、小食炸物等等。每位都会附送一碗泰式酸辣汤,酸酸辣辣好开胃。泰式串烧:牛舌(4片)泰式串烧牛舌味道与口感同日式牛舌截然不同,质感软熟,食落有咸香,有啲似咸牛肉嘅感觉,加咗黑椒更惹味。珍宝带子沙嗲串烧:带子鲜味,爽口弹牙,可以有两种食法,第一种配埋车厘茄同沙嗲酱一齐食几惹味;第二种就咁食,原汁原味可以食到带子嘅鲜味。猪肉碎生菜包🥬辣度可自由选择,呢个系小辣版本,猪肉碎嘅份量都几多,吵到好香带少少辣好惹味,用清甜爽脆嘅生菜包住食减少油腻感又开胃。泰式马拉盏炒椰菜苗落单时可自行调节口味,可以少咸及少油更健康👍🏻 椰菜苗炒得好翠绿,味道甘甜爽脆,以马拉盏方式炒非常惹味,好有镬气。椰青波波 🥥 其实系椰青起咗肉,好白好滑好cute,椰汁清甜,清新解腻。整体而言,食物质素不错,份量充足;地点方面,环境舒适;服务态度良好。
每位都会附送一碗泰式酸辣汤,酸酸辣辣好开胃。
泰式串烧:牛舌(4片)
猪肉碎生菜包🥬
泰式马拉盏炒椰菜苗
椰青波波 🥥
其实系椰青起咗肉,好白好滑好cute,椰汁清甜,清新解腻。