2018-01-30
铜锣湾系朋友食饭行街的好去处,但大家会唔会同我一样觉得好难揾一间有得Book位又可以坐得舒服,静静地倾下计的餐厅呢?今次我去到百乐中心,一个充满餐厅的大厦,去左位于13楼的小Cafe Zappy。去cafe当然要叫杯咖啡饮下啦。本身谂住叫比较少有的薰衣草咖啡,不过我又忍唔唔到玫瑰咖啡的引诱。Rose Latte的味道够清香,唔系一般的死甜,Mix埋咖啡的独有香气,净系闻都够正!至于朋友仔就叫左一杯荔枝梳打,见到佢好快就饮左一半就知道味道唔差。系食主食前,我们叫左一份吉烈炸蚝。一共有6只炸得金黄松脆的蚝,$58都几抵食。个皮唔算太厚,个外皮炸得非常松,令人想食完又一粒。主食方面,我们叫左份蟹肉野菌意大利饭,每粒饭都充满蟹肉的香气,捞埋埋意大利黑松露酱,令味道的层次更多。个人比较有惊喜的系香烤美国安格斯无骨牛小排。虽然无得拣要几成熟,不过黎到的,正系我想要的!牛小排肉质都几嫩口,上面的香草令到牛肉更香。此外,我都几钟意食牛小排下的薯蓉,薯味非常浓,口感仲几滑Tim。==============================钟意我的分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,
个皮唔算太厚,个外皮炸得非常松,令人想食完又一粒。
钟意我的分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)