2015-05-23
跟男友想食返啲港式口味。咪以为铜锣湾,只有「来佬货」餐厅。其实仲有好多旧式茶记、冰室。左哄右哄,走咗去南龙冰室!睇下啲装修,几鬼有香港风味!就连个水吧,都特别有怀旧感~~很可爱的餐牌!今晚就食返啲茶记小菜!XD口痕痕,先黎个菠萝油!个包,好鬼软熟。食起上黎软线线,如果片牛油再大块啲,就仲正!虾酱叉烧炒饭虽则个叉烧少咗啲,但不得不赞个虾酱又够晒味!而且好鬼香!呢个炒饭会湿少少,不会极度干身。食起上黎,就会少啲热气感。而且够晒虾酱味,就更为惹味了!啫啫鸡煲,我去茶记食晚饭必叫!呢度个鸡煲够晒入味!而且,鸡都几滑溜,惹味到停唔到口!黑椒铁板猪手原只上,够晒霸气!而且黑椒不会太辣,重香、重惹味。点个酱汁,食起上黎就特别香浓。内里的肉,火喉刚刚好,不会太老,也不会鞋口。点汁食就一流了!咕噜肉,是这里必食的小菜。因为真系炸得很香,个甜酸汁调配个味一流,刚刚好!入面啲肉,仲要有啲松化感,好好食呢~~ 令人满足的一餐
而且够晒虾酱味,就更为惹味了! 啫啫 鸡煲,我去茶记食晚饭必叫!呢度个鸡煲够晒入味!而且,鸡都几滑溜,惹味到停唔到口! 黑椒铁板猪手
原只上,够晒霸气!而且黑椒不会太辣,重香、重惹味。点个酱汁,食起上黎就特别香浓。 内里的肉,火喉刚刚好,不会太老,也不会鞋口。点汁食就一流了! 咕噜肉,是这里必食的小菜。因为真系炸得很香,个甜酸汁调配个味一流,刚刚好!入面啲肉,仲要有啲松化感,好好食呢~~ 令人满足的一餐