2021-06-10 178 浏览
铜锣湾有好多楼上高质西餐厅,今晚嚟咗位于恩平道嘅一间楼上意大利餐厅。餐厅地方虽然一眼可以望晒,但可观望到街景,一啲都冇压迫感,环境舒适,颇有异国风情,好适合三五知已或夫妻情侣聊天谈心。我地叫左set dinner for two!Corn soup是日餐汤系粟米忌廉汤,汤底稠度丰盈,口感有啲似糊仔,一饮就知道系用新鲜粟米打磨而成,奶香味恰到好处。Mixed greens多种新鲜沙律菜、车厘茄,黑醋橄榄油,酸酸味味,好醒胃。spaghetti do pollo成碟意粉油光度极高,但不觉油腻,反而觉得意粉口感顺滑。意粉比正常幼,软硬度适中。鸡胸肉一啲都吾嚡口,主要调味来自蕃茄酱和香草,甜甜酸酸,异常醒胃。Grilled pork collar肩胛肉系猪后背靠头,肩前端的部份,肉质比较嫩,油脂分布也比较均匀,最佳烹制方法系做义烧或炖肉。今次厨师用嚟烤,烧烤纹路清淅可见,烧出嚟好有光泽,好有油香,肉味浓郁又吾会干身,可以讲得上juicy。伴碟有三种烤蔬果,青瓜、黄瓜和红椒,不但香甜爽口,更是三种不同颜色的配搭增加多元维他命健康指数。Iced coffee and iced lemon tea

Corn soup

Mixed greens
多种新鲜沙律菜、车厘茄,黑醋橄榄油,酸酸味味,好醒胃。

spaghetti do pollo

Grilled pork collar

大大杯,有排饮。

整体食物质素值得比赞,两样主菜均即煮即上,热腾腾地送到客人面前,从食味更能感受到厨师的用心烹调。唯一可惜的就是没有食到呢度嘅甜品,下次一定要叫返个甜品品尝吓。