2021-11-15 4246 浏览
Omakase (旨花) 🌸 $1800实不相瞒,我从来都唔钟意食鱼,无论系生定熟都唔系我杯茶🌚 但鉄人旨花既Omakase 令我改变左对鱼既印象,甚至开始爱上依种独特既鲜味😍鲑鱼籽好奢侈既前菜‼️鲑鱼籽颜色艳丽,圆润饱满,口感扎实唔黏牙,入口爆汁继而散发住淡淡既鱼卵香气🤤神奈川针鱼按照日本人既习惯,食刺身系从相对清淡既鱼食起🤓 所以第二道菜就系神奈川县针鱼🐟 口感清爽既美味小鱼,鱼肉晶莹剔透,卷著葱段,伴碟系紫色小花,更显清新感👍真鲷晶莹剔透既真鲷刺身卷著海胆,一口咬下,紧实既鱼肉除左好弹牙,仲甘爽细嫩😋 海胆既鲜甜对味蕾绝对系一种刺激,两种海产融合既口感和味道,好正👍九州白象拔蚌九州水质纯净无污染,海水较一般低温而且无杂质👍象拔蚌十分鲜甜,口感爽脆😬𫚕鱼拖罗𫚕鱼拖罗肉质甜美,脂膏丰腴,入口即融化系舌尖之上,超级正呀😍剥皮鱼味道较淡,质感扎实。将剥皮鱼肉切细同鱼肝切碎搅拌既做法叫"肝tataki",在静冈县伊豆半岛既伊东地区好流行🙌🏻 日本人果然识食😌秋刀鱼寿司对比上一道剥皮鱼,秋刀鱼味道的确浓得多👍 鲜红色既秋刀鱼刺身唔系人人接受到,但卷上葱段同渍物,反而觉得十分清新😻鳕鱼白子+香箱
Omakase (旨花) 🌸 $1800

𫚕鱼拖罗

剥皮鱼

秋刀鱼寿司

鳕鱼白子+香箱蟹
鳕鱼白子,又名“云子”,睇落好似一朵云☁️☁️ 白子其实系鱼既精巢,入口感觉滑腻🧐 外皮薄脆,内里滑嫩,口感好特别😝

香箱蟹,又名势子蟹,系雌性松叶蟹,体形虽然细,但蟹膏鲜香、肉质甜美,是唔少饕客最爱😎

香烤目光鱼
目光鱼有青绿既眼睛,所以又名青目鱼🐟 厨师选用香烤既整法,接近系零调味,更突出
鲜味😻 肉质都十分细致😋 含有相当多既脂肪,超juicy!!

Chutoro + Otoro 寿司
中拖罗系鱼腩中部位置,几乎无筋,入口即溶🤤 而Otoro 系鱼腹位置脂肪丰厚既肉,食落油脂感更感夸张,极肥美🐟

𩽾𩾌鱼肝配脆饼
𩽾𩾌鱼肝既嫩滑程度比鹅肝更甚,口感无比幼滑鲜美,香脆既饼配合𩽾𩾌鱼肝做馅料,口感非常特别👍

熊本车海老
终于到我最爱既🦐🦐 仲要系熊本县产既车海老,肉质饱满,口感弹滑爽脆,仲好鲜甜👍

北海道马粪海胆
马粪海胆产自北海道对南至九州地区一带,每年12月至2月时较为当造😎 浅橙黄色既色泽,口感奶滑creamy而浓郁,入口即溶,味道鲜甜仲带点回甘😋

白海胆
紫海胆比马粪海胆浅色,呈橙黄色,橙中带白,所以日本人叫佢做白海胆🧐 相比马粪海胆,佢既甜味无咁浓烈,反而鲜中带清😋

两款海胆都系成杯上,放系甜品杯上真系好靓🤩

池鱼刺身
日本池鱼肉厚刺少,肉质鲜嫩肥美😊 脂厚油香,入口鱼油甘香细腻,刺身更能带出池鱼令人齿颊留香的油分。配上香脆既紫菜,口感丰富👍

鉄人旨花 (铜锣湾)
铜锣湾谢斐道477-481号肇明大厦2楼

北海道牡丹虾
新鲜既牡丹虾🦐配上虾膏虾籽,系一个鲜味💯既组合☺️ 满满的虾膏虾籽,一啖放晒入口,好正‼️

赤目鱼
厨师发办既吸引之处在于食每一道菜都唔会估到系咩味道😙 依道赤目鱼系烟薰味,加上用火枪喷过表面,表面微微烧焦,但鱼肉保持到好鲜嫩😋

海鳗配玉子
超厚肉既海鳗😍 本身怕腥,都一般钟意食鳗鱼,依个酱烧海鳗一啲都唔腥,仲超级juicy😋 玉子入口即化,口感好松化🙂

海胆鲑鱼籽吞拿鱼手卷
全晚厨师都好细心,不停问我地食物啱唔啱食,够唔够饱☺️ 到甜品前最后一道菜,师傅知我地个胃仲有位🙊 特登整多个手卷俾我地食😎 海胆、鲑鱼籽、吞拿鱼,依个组合真系令人超满足😆

龙虾面豉汤
大大旧🦞肉煮既面豉汤真系好鲜味,食左咁多刺身可以帮助清一清味雷🤓

甜品: 夕张蜜瓜, 抹茶/芝麻雪糕
饮饱食醉当然要召唤甜品胃😎 食件超甜既夕张蜜瓜,再食啖雪糕🍨 今餐真系十分满足😁

整体来说,今次既Omakase体验超高质😌 食完一道菜就好期待下一道食咩,好有新鲜感😆 我平时食野都系超级快,食餐饭可能只会用20分钟😂 但今餐我食左接近3个钟,学下慢慢去品尝美食,慢活一下😉
2021-11-04
庆祝纪念
纪念日
  • Omakase (旨花)
  • 静冈蜜瓜
  • 拖罗寿司