2016-08-06
同朋友一齐去铜锣湾行街,突然就行到黎登龙街,一直以来登龙街对我而言就系食拉面既地方,今次我地就决定唔食拉面,食下隐身于登龙街之中既呢间胜八。一坐低既第一件事就系叫野饮先!我点左一杯乳酸梳打($38)而朋友就点左一杯梅酒梳打($58)乳酸梳打酸酸甜甜,非常开胃解渴。而梅酒梳打,梅酒成分比预期中多,朋友好满意。而小食方面,我地就点左日本淮山($48)同埋自家制泡菜($28)日本淮山食落好爽脆,虽然有腌过,味道带点咸,但系淮山入面既味道都好清新好纯净,送酒食更是一流。虽然呢间系日本餐厅,但居然会有泡菜,而且系自家制好奇心驱使之下,我地就叫左黎试试泡菜味道同平时正宗韩式泡菜味道有少少分别,呢个泡菜不太辣,感觉上调味比起韩式泡菜少但系就能够食到大白菜既清甜。食完小食之后就一定少不了要点刺身拼盘($320)入面包括三文鱼、油甘鱼、剑鱼、甜虾、海胆同埋带子。刺身尚算厚切,当中以三文鱼同埋油甘鱼最令人满意,油脂味好突出,有入口即融既感觉。 带子都好新鲜,海胆虽然唔算特别鲜甜,但幸好无令人难受既腥味,入口都几creamy。另外我地仲点左烧花蟹($350)估唔到花蟹都几大只,而且多肉,几新鲜。不过最令人满
一直以来登龙街对我而言就系食拉面既地方,
今次我地就决定唔食拉面,食下隐身于登龙街之中既呢间胜八。
一坐低既第一件事就系叫野饮先!
日本淮山食落好爽脆,虽然有腌过,味道带点咸,
但系淮山入面既味道都好清新好纯净,送酒食更是一流。 虽然呢间系日本餐厅,但居然会有泡菜,而且系自家制
好奇心驱使之下,我地就叫左黎试试
泡菜味道同平时正宗韩式泡菜味道有少少分别,
呢个泡菜不太辣,感觉上调味比起韩式泡菜少
但系就能够食到大白菜既清甜。 食完小食之后就一定少不了要点 刺身拼盘($320)
入面包括三文鱼、油甘鱼、剑鱼、甜虾、海胆同埋带子。
带子都好新鲜,海胆虽然唔算特别鲜甜,但幸好无令人难受既腥味,入口都几creamy。 另外我地仲点左烧花蟹($350)
估唔到花蟹都几大只,而且多肉,几新鲜。
不过最令人满意既就系花蟹附近既蔬菜杂菌,
因为已经吸收晒花蟹既精华,所以juicy得黎又鲜甜。 最后亦都点左和牛炒饭($98),饱肚之选。
和牛炒饭炒得都几干身,而且和牛分量不少,
再加上蒜片一齐炒,整体好香口好味。 整体我地都食得好满意,环境都几舒服。
以后黎到登龙街除左拉面,又多左一个选择。