2023-04-08 70 浏览
今日同亲戚庆祝生日🎊就去咗财记辣蟹私房菜,话系辣蟹就当然吾系得辣蟹食🤭🦀食物款式都几多,有龙虾、海鲜、家禽、猪牛、豆腐类等等🦞🦐🐷🐮🐔✿ 粟米海皇羹 (例锅) $108去得食中菜叫番个羹暖吓肚先😊粟米🌽份量好多💛海皇系带子加虾肉,整个羹清甜易入口,海鲜爽口新鲜,食其他野之前饮番个汤系正。✿ 脆皮炸豆腐 $78即金砖豆腐,一件件金黄色好似砖块咁💛每件亦做到外脆内软,豆腐够滑溜溜🤍外皮充满蒜香加椒盐味🧄中意食香口野嘅我表示如果有呢道菜基本上都多数会叫~✿ 豉椒炒蚬 $98传统大排档小菜,相信好多人去大排档都会叫黎食。炒蚬好多,粒粒都充满豉椒香🖤大粒饱满☺️食蚬就最惊有沙同埋好多只壳都未开即未熟,佢就冇沙,未开壳嘅得好少。✿ 菠萝咕噜肉 $98常见中菜菜式,常见但要整得好吾容易。菠萝布满整份咕噜肉🍍香甜易入口。咕噜肉经过油炸后一般吾会好脆,反而淋淋哋咁系正常,吾会好油腻,肉质爽滑🐷✿ 霸王走地鸡 (半只) $138鸡类大致分为葱油、沙姜、霸王、菜胆、麻辣,我地拣咗霸王鸡。所需食材吾算复杂,更能带出鸡肉鲜味🐔鸡肉嫩滑多汁👅酱汁中带姜葱味,比一般酱油特别,霸王鸡沾上酱汁更佳。✿ 豉油皇炒面 $68

✿ 粟米海皇羹 (例锅) $108

✿ 脆皮炸豆腐 $78

✿ 豉椒炒蚬 $98

✿ 菠萝咕噜肉 $98

✿ 霸王走地鸡 (半只) $138

✿ 豉油皇炒面 $68
豉油王炒面充满光泽,条条分明,能够做到干爽唔会太油👍🏼豉油好入味,炒面同埋其他𩠌一齐食可以食到好多😋
2023-04-02