2023-07-17
平时嘅post好少会用到”隐世”呢两只字,但系呢一间位于铜锣湾嘅Ramen Nagi绝对称得上系隐世,要从希慎出面一路沿渣甸坊行入去,行到差唔到尽头先揾到呢间拉面店,如果唔系喺朋友推介,我哋一定唔会行入呢条巷,唔会发现原来条街收埋咁多餐厅😂 今次我哋就一人嗌咗一碗拉面再加多一个店员亲自推介嘅日式豚饺。拉面凪嘅拉面系唔包玉子,所以想食嘅话就要另外追加玉子喇,可惜我哋去𠮶阵咁啱日本有禽流感,餐厅冇蛋供应 ,试唔到佢嘅玉子🥹 黑骨($96) & 赤骨($96) 🍜不论系黑骨定系赤骨,佢哋个汤底都系用猪骨熬制,分别在于加黑蒜定辣椒油。拉面上一球嘅嘢其实系肉碎嚟嘅,店员提醒我哋捞匀啲肉碎落个汤底度再去饮啲汤会更加浓郁。整体嚟讲个汤底好浓郁,黑蒜味唔会话太over。赤骨我地就拣咗大厨推介,所有野都等大厨决定,出到嚟都几好食,但个汤底都有啲辣,唔食得太辣嘅都系自己拣返辣度比较好。拉面嘅软硬度亦都有得自己拣,黑骨我地拣咗普通软硬度,但个面出到嚟其实都偏软多啲啲,如果你钟意食淋身少少嘅话就啱晒。配菜方面,虽然冇咗只蛋🫠🫠,不过叉烧肥瘦适中,黑木耳同埋椰菜丝增加咗拉面嘅口感! 凪日式豚饺 🥟小食方面,饺子
黑骨($96) & 赤骨($96) 🍜
凪日式豚饺 🥟
小食方面,饺子煎得几脆,食到肉嘅甜味,自家制嘅萝卜醋别有一番风味,值得一试!
特别要称赞店员嘅服务态度,上菜嘅时候会同我哋讲解应该点样食。最后,温馨提示大家,佢哋嘅拉面系极度限量供应,如果迟过7:30嘅话基本上可以第日再嚟过,因为真系太受欢迎好早就会卖晒,我都摸过一次门钉先真正食到🥲🥲