2023-11-21
最近同朋友仔去咗一间位于铜锣湾嘅泰国菜,啲嘢食除咗好高质系泰国人主理之外,仲有个吧枱仔可以饮杯嘢同朋友chill下,一定要同大家推荐下!今次呢间餐厅位于铜锣湾希云街附近,环境属于旺中带静,虽然店舖唔系好大,但系好开阳见到户外地方,同朋友过嚟饮杯嘢真系好舒服。今次我同朋友嚟叫咗好多唔同嘅菜式,识到我同朋友都揽住个肚走。辣粟米沙律去泰国传统嘅街头小食,喺香港好难食到,店面难得使用新鲜粟米制成,食到来自粟米嘅天然香味,入口甜辣,绝对值得一试!蟹肉奄列蛋味好香浓,而且里面嘅蟹肉需要担心有蟹壳,配合返辣椒酱好开胃。秘制泰式生虾入口好鲜甜绝对唔会霉,配合返佢哋嘅泰式海鲜酱真系好似置身喺泰国一样!哈虾小丸子即系炸虾丸,佢嘅虾肉都好饱满而且都有浓郁虾香味,值得一试。冬阴功平时成日都见到,难得见到泰国家常汤品肉碎粉丝汤当然要试吓。一入口芹菜嘅香味扑鼻而来,配合白饭啱啱好,绝对系只疗愈感满满嘅菜式。泰式干炒河嘅河粉系用返泰国嘅令身玻璃河粉,入口唔会太咸仲好香口架。总括嚟讲我觉得呢间餐厅绝对好适合三五知己一齐饮完酒食吓嘢,仲要位于闹市,铜锣湾都唔好错过!