2019-12-03 142 浏览
铜锣湾鸡翼山鸡翼山食过2次, 约一年前的红磡本店, 及今次的铜锣湾店, 两次都系外卖.第一次经openrice落单俾钱买外卖, 首次MasterCard下单折扣$30, 顿时觉得赚到了.叫了一set 12件/3款味/一杯饮品/$118, 全选了从未食过的口味-港式避风塘, 咸蛋黄哥及韩式蟹皇蟹籽oppa, 混合要鸡翼鸡锤.由于系外卖, 约10分钟车程上已经闻到咸蛋香飘飘, 食欲旺盛. 回家打开外卖盒第一件要吞噬 咸蛋黄哥解口腹之欲. 可惜是失望的, 或者系与我一路以来期望的有所不同. 个咸蛋汁太湿了.我的认知系黄金虾或者黄金苦瓜咁, 个咸蛋sauce系要起沙的, 呢个汁完全无"沙"的感觉,系唔系买啲咸蛋唔靓搞成咁?另外,可能加了太多水, 咸蛋味不够咸...应该话唔够味. 韩式蟹籽除了表面铺满蟹籽蟹肉外无甚特别, 我觉得以前食过的 “芥辣蟹籽” 味 (正确名称不记得) 仲好食. 港式避风塘就扳回一城, 显示出鸡翼山应有水准. 个辣度余韵强,比想像中辣.饮品无比到少冰...
铜锣湾鸡翼山

饮品无比到少冰...