2019-06-24
今日去铜锣湾,阿爸话想去酒楼食小菜,见到呢间老字号翠亨邨,又唔洗等位一于食呢间~呢度既叉烧好岀名,所以黎呢度一定要叫呢个皇牌蜜汁叉烧 ($198) 叉烧大部分都肥瘦适中,烧到外层好香加上蜜汁系食落更惹味,而叉烧咬落都够冧够入味,黎个白饭送叉烧就已经好perfect!!姜葱海参带子煲 ($388) 啲姜多到好夸张,舖得满成个煲😂 但海参带子份量都唔少~ 虽然食落姜味好重,但都食到海鲜既味道,都几新鲜有咬口。叫一款蔬菜类既菜黎食,叫咗南瓜枝竹秀珍菌 ($168) 卖相十分精致~ 一个蒸熟咗既南瓜再放入炒香咗既枝竹同菇菌,个䇜汁虽然有少少淡,但味道唔错,食落感觉好健康。滑蛋带子虾球炒河 ($228) 大大碟既炒河,加埋少少滑蛋,炒得几够火候,但都系比较淡。最后试埋碗大良双皮奶 ($48) 食落好滑又好香奶味,食落唔错👍🏻