去完铜锣湾覆诊,行去糖街揾嘢食。见Sugar+ 有咁多新餐厅,就揾一间有户外座位嘅高级日本法国fusion菜餐厅人食啦,比自己轻松一下。 餐厅里面嘅设计简约以带有西方皇宫嘅高贵气息。 餐厅户外范围,非常靓嘅景色,可以望到维多利亚港亦可以换到维园同中央图书馆等景观非常开扬。餐厅嘅lunch set,非常多选择,种类繁多。主要以日式及西式菜式为主。 意大利饭、意大利面、日本叉烧饭、日式带子乌冬、西式煎鱼及不同国家级数嘅牛扒选择。仲送上沙律加餐汤,餐汤超有心机用忌廉画花。我同朋友都好钟意食牛扒,叫咗澳洲M7和牛同1855 极佳安格斯肉眼扒。1855 极佳安格斯肉眼扒 $288摆盘非常精美餐厅已帮我哋切号牛扒粒。 便用美国最顶级的US prime 安格斯肉眼扒, 牛扒脂肪比例均匀。煎到牛扒刚刚好,肉质唔会太韧。有牛肉汁执渗出,再配埋餐厅字条嘅烧烤酱汁来点牛扒,非常惹味。澳洲M7和牛 $408同安格斯比较,澳洲M7和牛脂肪比例较多,雪花更多。 有一层脂肪包住红肉,食落口感多点溶化嘅感觉。坐得户外位,当然要叫返两杯Cocktail去衬托一个咁靓嘅看海环境,同朋友Chill 下。Kappa呢杯Coc
餐厅里面嘅设计简约以带有西方皇宫嘅高贵气息。

1855 极佳安格斯肉眼扒 $288

澳洲M7和牛 $408

Kappa
呢杯Cocktail用青苹果、菠萝汁、青柠汁同梳打水制作而成。饮落酸酸甜甜,非常清新开胃,饮完头脑清醒。超有夏日气氛。

Fairy
使用英国breakfast tea、柠檬汁、桃浓缩液及荔枝汁调配而成。饮品低糖,非常健康。入口后带有茶香及果香味道,可以帮助清取刚进食完肉类嘅肉腻及饱济感。
2023-03-13
  • 1855 极佳安格斯肉眼扒