2019-08-22
突然很想食台湾菜,就拣咗铜锣湾呢间古早味, 餐厅非常近地铁站铜锣湾c出口行两分钟就到。天气非常热,一到餐厅就叫咗杯柠檬冬瓜爱玉露 ,非常解渴,十分适合夏天消暑,味道不会太甜,柠檬加冬瓜茶 非常夹。 前菜 叫咗盐酥鸡粒 ,一口软壳蟹 ,两款食物都非常香口,非常脆。之后叫咗个虾饼 ,虾饼非常好食 ,十分弹牙, 可以encore 。之后再叫咗两个菜 ,上汤白菜 和炒四季豆。 上汤非常清甜 白菜也非常爽口,菜十分新鲜。四季豆也炒得非常入味。之后再叫咗个海鲜笼仔饭, 笼仔饭大概要等廿分钟,即叫即蒸非常有海鲜味 ,笼仔饭嘅口感有点像糯米饭,有赵口嘅感觉,但食落又不会觉得太油腻 ,值得推介!最后仲叫咗一个芋圆甜品 ,芋圆分量亦不少,有仙草芋圆弹牙爽口钟意食芋圆嘅朋友必叫。这间餐厅每款小菜也不算太贵, 人均大概消费每人 100元。
这间餐厅每款小菜也不算太贵, 人均大概消费每人 100元。