2022-12-28 99 浏览
今日lunch去开铜锣湾揾朋友,见到呢间新开嘅日式餐厅,见佢装修几靓、便当造型几别致就去试下。朋友睇相拣咗昼月鸡肉玉子丼,上菜嘅时候果然无令人失望,好似相入面咁特别。最底一层玉子,中间一层手打免治鸡肉汉堡,最顶自行加上新鲜蛋黄再淋酱油,捞埋一齐食,可以食到鸡肉同鸡蛋唔同嘅口感同味道。鸡肉汉堡系餐厅自家制,鲜嫩嘅鸡肉夹杂住软骨,好有咬口。蛋汁好香,捞饭食非常适合。我拣咗昼月特选刺身丼,餐厅非常慷慨,用料亦非常新鲜,刺身丼铺满肥美嘅三文鱼、香薰扑鼻嘅吞拿鱼鱼蓉、厚身嘅油甘鱼、好好肉地嘅鲂𫚒鱼、同大大只嘅赤虾。人生第一次食鲂𫚒鱼,但据职员所讲,时令刺身几乎日日都唔同,因为餐厅一星期四次由日本即送刺身。随餐附送面豉汤。仲有渍物做前菜。追加咗吉列生蚝,又脆又多汁。餐厅有serve 唔同嘅樽装茶,各有特色。我拣咗雪糕气泡焙茶,气泡茶茶味浓郁,亦好神奇做到雪糕味。热情果绿茶,味道相对清新,略带酸甜,食完炸嘢好啱饮。

昼月特选刺身丼

随餐附送面豉汤。
渍物

仲有渍物做前菜。
吉列生蚝吉列生蚝

追加咗吉列生蚝,又脆又多汁。

餐厅有serve 唔同嘅樽装茶,各有特色。
雪糕气泡焙茶

我拣咗雪糕气泡焙茶,气泡茶茶味浓郁,亦好神奇做到雪糕味。
热情果绿茶

热情果绿茶,味道相对清新,略带酸甜,食完炸嘢好啱饮。
2022-12-15
渍物