2024-04-23
虽然呢排忙住处理屋企事,都要食餐好既😜有日接完Gavin放学就揾埋朋友一齐去一间系铜锣湾已经打响名堂既日式餐厅「古今」食晚餐,我决定要试下佢地既名物 - 日式卷物同埋料理🌟餐厅环境系以日式简约风设计,地方虽然唔系好大,但又唔会挤逼,设有bar枱同埋2-4人枱,系同朋友倾住计食野既好选择😆餐牌既好多款式,包括有刺身、特色卷物、小食炸物、寿司、鐡板烧、锅物、串烧、丼饭、天妇罗、烧物、特色饮品、日本酒Sake等等,好丰富❤️食日本料理点可以唔配清酒🍶一坐低无耐我就order左「军令纯米大吟酿」,军令既酒味偏辛口,但佢既米香同层次感都比较重,系市面上较为罕有😗ʚ胡麻豆腐沙律前菜我哋拣咗一个豆腐沙律🥗麻酱配豆腐系好经典既配搭,再加左蟹籽同埋三文鱼籽,令口感同味道好清新😚而且沙律份量都几多,豆腐口感冰凉又嫩滑,好适合做开胃前菜~ʚ蜘蛛🕷️个名几得意,原来系炸软壳蟹卷😍软壳蟹炸得好脆但唔会好油,仲有蟹柳、牛油果同青瓜以增加口感层次✨ʚ埼玉网烧牛舌经理大推Gavin妈必试😆果然无介绍错,牛舌迷必嗌❗️好香牛味~一份有4件,而且相当有厚度,咬落去完全唔韧好弹牙😋ʚ樱花虾原条茄子烧茄子系切开一半咁原条烧,而且满
ʚ胡麻豆腐沙律
ʚ蜘蛛
ʚ埼玉网烧牛舌
ʚ樱花虾原条茄子烧
茄子系切开一半咁原条烧,而且满满都系樱花虾🦐每一啖都好有口感
ʚ寿司薄饼(鳗鱼)
呢一款Gavin妈要推介比大家试🌟好有惊喜呀❗️「薄饼」既系用米饭煎到脆卜卜咁,好过瘾😍饭上面铺鳗鱼,仲有好心机咁砌成星型,加上满满既鲣鱼片,劲好食🤤
ʚ安格斯葱牛卷
牛肉咬口唔会好韧,肉质幼嫩多汁🥩有咬口,卷住满满的葱条,钟意食葱同牛肉既可以一试🤡
ʚ三文鱼腩
三文鱼腩刺身肥美无筋,口感弹牙,好食(◕ᴗ◕✿)
ʚ自家制玉子烧
玉子烧得啱啱好,系芝士蛋糕既形状(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼ 好精致~再加左蟹籽、沙律同埋烧汁,好好味~Gavin食左好多件😆😆
餐厅既店员都好有礼貌又体贴😃周不时都会问下我地食物有冇d咩需要作出改善,今餐同朋友都食得好开心,下次再encore😚
@kokon.cwb
📍古今
铜锣湾轩尼诗道525号澳门逸园中心21楼
(🚇港铁铜锣湾站D2出口)
#hongkongbaby #hongkongbabyboy #90后妈妈 #育儿 #新手妈妈 #香港妈妈 #宝宝日常 #育儿日常 #港妈日常 #hkbabystyle #hkbabyboy #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #babyphotography #hkinfant #hkbabyphotography #亲子KOL #photoshooting #亲子好去处 #亲子玩乐 #hkfoodie #香港美食 #铜锣湾美食 #开饭喇 #开饭喇铜锣湾 #港岛区美食