2021-12-27
识我嘅朋友都知我好钟意食日本菜🍙今日嚟到铜锣湾呢间新开张嘅日式餐厅 —「极鮨」📣餐厅以浅木色作主调🪵设有吧枱位置🥂榻榻米包厢🎏同普通座位供食客选择用餐环境🥢特别欣赏餐厅嘅时令菜单📋菜式嘅鱼类品种都系较为少见嘅😃而店员嘅服务态度👧🏻更系令人相当满意👏🏻每款菜式上枱时😽都会耐心介绍其独特之处💬实在抵赞🎉🔸京都寿司盛合十贯。特上($488)寿司饭特别选用北海道七星米🍣粒粒饱满分明🍚晶莹剔透⚡️米味更系相当浓郁💃🏼配合自家调制嘅白菊醋🍾食落清爽微酸😬倍感滋味💖🌟牡丹虾虾肉甘甜醇厚🦐鲜爽无比🤗配搭鱼子酱🎊味道层次瞬间提升👍🏻🌟炙烧鲈鱼口感嫩滑💋鱼皮经过微微火炙🔥渗出淡淡油脂香😺令人回味无穷🗯🌟帆立贝嚟自北海道嘅帆立贝厚肉肥美🐚鲜甜爽嫩🤠加入wasabi调味👅为寿司带嚟一份清新嘅感觉🌿🌟缟鲹缟鲹油脂丰富🐠食落结实爽口💁🏻♀️鱼味相当突出👐🏻不愧为深海池鱼中最高级嘅品种🏆🌟三文鱼子军舰色泽亮明亮鲜艳🏵咬开更流出满有海味🌊同咸甜味嘅卵汁💦口感相当丰富🤚🏻🌟中拖罗鱼肉鲜甜肥美🐟入口即溶🤤配以葱花🌱增添色香味🙆🏻♀️食完满足感大增🎖🌟池鱼肉质鲜嫩🐡脂肪比例适中😸当中嘅鱼油甘香细腻✌🏻令人相当有惊喜💥🌟𫚕鱼色
🔸京都寿司盛合十贯。特上($488)
🌟牡丹虾
色泽红润👄脂膏丰腴🥳入口滑溜柔软💕鱼香味更系相当浓郁💫
🌟炙烧金目鲷
炙烧金目鲷油润甘甜🐋食落更散发出阵阵焦香👀令人一试难忘😻
🌟蟹肉蟹膏军舰
蟹肉份量相当丰富🦀蟹味浓郁芳香🙋🏻♀️鲜味余韵喺口中萦绕💨诚意推介🙂
🔸甘鲷立鳞烧($138)
顾名思义👉🏻甘鲷立鳞烧系指以半煎炸嘅油淋法☄️将甘鲷连鱼鳞一同烹煮😮从而令鱼鳞做到层层「立起」嘅效果✅鳞片酥香脆口😚鱼肉肉质柔软细滑💗不论味道🤓口感或造型都令人惊艳🎁
🔸原条池鱼刺身($258)炸鱼骨(+$30)
摆盘相当精致嘅池鱼刺身😎鱼肉色泽粉嫩🎀鲜甜肥美😼肉质紧实爽口🤟🏻油香满溢😁蘸点柚子汁🍋更能突显池鱼嘅鲜味💟其后再请师傅将剩低嘅鱼骨加以煎炸👨🏻🍳鱼骨变得香酥干脆🦴加入椒盐🧂更添惹味程度🥇值得一试😘