2023-11-01 154 浏览
我今日去左铜锣湾,去到一间朋友赞过嘅楼上鸡串烧餐厅,果然冇介绍错!我同朋友各自叫咗鸟森串烧五本同精选串烧六本。串烧就share食,所以试到好多唔同口味。每份餐都有附送鸡出汁、茶碗蒸、渍物、沙律、御饭同热饮,而我同朋友就拣咗咖啡。渍物酸酸地,开胃又爽口。蕃茄沙律上面有蒜蓉,辣辣地好惹味。茶碗蒸嘅蛋好滑,入面仲又有鸡肉。御饭有蛋黄同紫菜,风味独特,捞埋食份外滋味。咖啡有炭烧味,调味用嘅奶滑得嚟唔会腻。鸡出汁闻到好浓沃嘅鸡香。串烧方面,茄子多汁,上面有明太子调味。牛横隔肌好软熟,但又有咬口,口感平衡得好好。免治鸡肉棒,好好肉地,外面烧到焦香但唔油腻。紫苏里芋豚肉卷,上面搽咗甜甜酸酸嘅梅酱,一层豚肉喺外面包住好脆口。黑豚猪腩串,油脂丰富,外层烧到有啲酥皮嘅质感。鸡胸软骨,平时好少见烧软骨,保留到香脆但冇炸鸡软骨咁邪恶。冬菇好juicy。鸡腿肉同鸡翼,啖啖肉,连埋鸡皮烧更加香口。整体黎讲,呢间餐厅食物质素好高,串烧亦都几有特色,绝对系铜锣湾闹市嘅hidden gem。

我同朋友各自叫咗鸟森串烧五本同精选串烧六本。
精选串烧六本

串烧就share食,所以试到好多唔同口味。
鸟森串烧五本

渍物酸酸地,开胃又爽口。蕃茄沙律上面有蒜蓉,辣辣地好惹味。
蕃茄沙律

茶碗蒸嘅蛋好滑,入面仲又有鸡肉。
茶碗蒸

御饭有蛋黄同紫菜,风味独特,捞埋食份外滋味。
免治鸡肉棒、御饭

咖啡有炭烧味,调味用嘅奶滑得嚟唔会腻。
咖啡

鸡出汁闻到好浓沃嘅鸡香。
鸡出汁

鸡腿肉同鸡翼,啖啖肉,连埋鸡皮烧更加香口。

2023-10-28
午餐