2019-08-10
今日约左朋友系铜锣湾倾啲野,咁就谂住拣间有气氛嘅餐厅去倾啦。Cafe Zense餐厅既气氛不俗,有室外露台嘅位置,秋天嘅天气坐应该几舒服。另外,店员亦都好快递上餐牌俾我哋,服务都算唔错。我哋叫咗一个ZENSE杂锦拼盘,一个脆炸鱿鱼圈,一个泰式冬阴公大虾意大利面 同埋一个芥末籽忌廉蟹肉杂菌意大利扁面。ZENSE杂锦拼盘份量都几大,入面有招牌薯条,香草蜜烧鸡翼,蜜糖芥末鸡柳串,仲有纽伦堡肠同埋沙律。鸡翼同鸡柳烧得几脆,入面肉汁丰富,十分好吃。纽伦堡肠一啲都唔干身,另外薯条炸得几脆,唔错。脆炸鱿鱼圈做得十分出色,鱿鱼圈炸得非常松脆,鱿鱼咬落亦都弹牙。个人就好钟意佢个是拉差蛋黄酱(Sirracha Mayonnaise),酱汁食落带少少辣,除左同炸物好夹之外,亦都特别醒胃。主食方面,个人好喜欢佢个芥末籽忌廉蟹肉杂菌意大利扁面。餐厅先把芥末籽打碎,再混入酱汁当中,令意粉食落更有口感。酱汁既浓度亦都控制得很好,唔会好稀,可以成功依附系每条意大利面既表面。另外,意大利面既硬度亦都控制得唔错,意大利面咬落有口感,亦唔会有过硬同埋未熟既情况出现。泰式冬阴公大虾意大利面好香冬阴公味,辣得来都仲可以接受,大
泰式冬阴公大虾意大利面好香冬阴公味,辣得来都仲可以接受,大虾爽口弹牙,意粉食落回味无穷。
嘢饮方面,芝麻豆腐沙冰嘅豆腐味突出,同芝麻都好夹,沙冰个口感又丰富,可以当甜品咁食。