寻晚上日文堂前又喺铜锣湾揾食,嚟咗呢间朋友推介嘅泰国菜。餐厅布置好靓好有格调,侍应安排咗我哋住窗边位置,坐位好宽敞舒适。【青木瓜沙律】通常食呢度菜啲青木瓜成日都会唔够熟偏硬,但呢个软硬度适中,好爽脆!酸酸辣辣到惹味!【肉碎生菜包(猪)】泰国必食之一嘅生菜包,呢度可以拣猪或鸭肉,鸭肉生菜包又真系未食过㖞,不过最后都系拣咗猪肉,哈哈!加埋多款香料,用生菜包埋食真系超正,份量亦几多吓。【清蒸海鲈鱼】今餐嘅主菜叫咗呢条鱼,成条上超大盘!!汤底用多种香料煮成,有少少冬荫功嘅风味,不过就偏甜味嘅,鲈鱼超多肉好肥美,火候啱啱好肉质好嫩滑。除咗鱼肉佢仲有猪肉丸,超丰富!【泰国露荀】平时食到嘅泰国露荀通常较幼身,呢个就比较粗一啲,不过一样咁鲜嫩,配埋红萝卜一齐炒,好清新。【蟹肉炒饭】临尾再食埋个炒饭,其实已经饱咗一大半,呢间啲份量都几多,个炒饭好有镬气,蟹肉份量都好多,配少少鱼露好好食!【饮品】点咗两杯饮品,上面都插住大量薄荷叶,无论味觉同嗅觉都系一大享受,我饮咗Vigin Taste of Maya呢款Mocktails,菠萝味好突出!因为有蝶豆花,所以杯嘢系蓝色嘅,视觉上都好特别!呢道嘅应待(同老板

【青木瓜沙律】

【肉碎生菜包(猪)】

【清蒸海鲈鱼】

【泰国露荀】

【蟹肉炒饭】

【饮品】

呢道嘅应待(同老板?)都好好礼貌,而且好主动介绍菜色,真系有宾至如归嘅感觉!另外,埋单嘅时候发觉原来系冇加一,见到佢嘅Lunch Menu都几抵食,有机会下午喺呢头要再嚟食呀!!

2021-07-14