2022-10-24
今日去咗铜锣湾财记辣蟹私房菜食晚饭,原来呢度刚刚转咗手冇几耐,以前就系越华会,旧阵时成日都会黎食饭,原来除咗改咗名,所有以前厨师师傅都系越华会原班人马,即系可以食返以前嘅味道,好开心,呢度主打中式粤菜,小炒同埋海鲜,尤其海鲜新鲜高质,非常出名,所有小炒亦镬气十足,所以喺铜锣湾想食中菜海鲜都一定会谂起呢度👍🏻👍🏻睇睇餐牌📖所有𩠌菜依旧无变,念旧有念旧的好,每次差唔多都系食同样嘅嘢,同一班底永远都咁好食,就是喜欢这种味道,以下几款都系我嘅心水推介🦪▪️蒜蓉粉丝蒸元贝 $ 176 每只都系手掌咁大嘅元贝,呢个价钱第二度绝对食唔到,元贝蒸到刚刚好熟,新鲜肥大肉厚,底部铺咗粉丝,用上大量蒜蓉葱花,配合豉油熟油,除咗元贝超好食,粉丝亦非常之入味,推介🦆▪️脆皮炸乳鸽 $ 98豉油王乳鸽先调味然后在即炸,大大只,皮脆肉嫩,好入味,就咁食已经好好食,亦可以点埋自家制嘅喼汁,又有另外一番风味🐷▪️菠萝咕噜肉 $ 98呢度嘅招牌菜一定要食,何况我系一个咕噜肉控,一上枱香气扑鼻,一定系好有镬气,猪肉用上梅头肉,炸到外皮香脆,肉质爽口弹牙,酱汁酸甜味道刚刚好,好挂汁,配合新鲜菠萝,青红椒,非常有水准嘅一个咕噜肉🍜▪️
🦪▪️蒜蓉粉丝蒸元贝 $ 176
🦆▪️脆皮炸乳鸽 $ 98
🐷▪️菠萝咕噜肉 $ 98
🍜▪️豉油皇炒面 $ 68
豉油王炒面亦都喺呢度一定要食嘅,面条幼身,吸收晒豉油王嘅精华,超级入味,而且每一次都系炒得好有镬气好干身,一啲都唔油,爽口又弹牙,配合埋爆炒过既芽菜,韭黄,洋葱,非常美味
✨必定会回访再回访,海鲜小炒真系好出色,而且性价比高,无论两个人,三五知己或者一大班人聚会,都非常适合,呢度一共有两层,其中一层系包房,如果多人可以包一间房,自己人一边玩一边饮一边食非常开心