2022-06-12
喺铜锣湾行街街个阵,突然落大雨,就去咗呢间Chimpz日式西餐厅到食晚餐加避避雨先~装修以日式为主,以猩猩公仔做标致,配田园风嘅装饰,令人好舒服。店员见我地多嘢拎仲比收纳篮我哋放嘢,服务体贴~先叫2 个小食, 日本海胆流心忌廉饼,见上网推介所以都跟风,一切开忌廉饼,流心海胆涌出嚟,口感外脆内软,海胆味香浓,的确唔错!另一款就系我好钟意食嘅水牛城鸡翼,钟意佢够香脆而酸酸辣辣咁,好开胃!主菜我地叫咗意大利黑松露牛肝菌意粉,黑松露味好香浓, 仲带有蒜香味估唔到黑松露同蒜味咁夹 ,creamy得嚟唔油腻,意粉软硬适中,挂汁力强!另一个就系打卡必食嘅 日本甲罗烧蟹膏味噌回意大利饭, 平时好白好惊甲罗烧蟹膏腥味好重,呢个完全唔会,仲好鲜,意大利饭软硬刚好, 配洋葱、萝卜、黄红椒等,口感同味道都好丰富!甜品就叫咗法式焦糖炖蛋,整体唔太甜!上层香脆嘅焦糖配下面软身嘅炖蛋,口感丰富而香滑而日本麻薯窝夫饼焦糖酱配雪糕, 窝夫饼外层较硬,同平时食嘅日式窝夫饼雪糕一样,不过不失,较饱肚!餐厅虽细间,但食物质素高,睇得出食物制作好用心,而且服务态度体贴良好,好值得叫埋朋友再去聚聚!