2022-04-24
出咗消费券之后,大家有冇谂住带另一半食好野😎小编就有间餐厅可以推介俾大家,喺铜锣湾闹市𠮶度有一间私房菜,主打系法国x峇里嘅fusion fine dining ,厨师都系由嚟嘅峇里嚟嘅,而且佢哋系open kitchen,可以睇到厨师点样去做每一道菜,而且有更多互动交流,令依餐饭生息左唔少😎,而且本身餐厅个位都唔系好多,变咗其实职员都好细心照顾每一个客人嘅需要,令到依餐饭唔觉唔觉食咗四个钟😛今次fine dining 会有6 course:开始之前会有个开胃小食:酸橘汁腌鱼:酸橘汁好开胃,而且夹住腌鱼,最后仲有啲红枣喺个底,食落好有层次😋1st course: 蕃茄酱配布拉塔芝士低温煮小蕃茄,小蕃茄冇皮,再配上pesto sauce 同burata cheese ,最特别嘅系职员话沙律系要用筷子食,会更加有风味,而且佢哋采用嘅系水晶筷子🥢,睇得出佢哋系餐具上面都有唔同嘅配搭😎2nd course: 我爱螃蟹其实佢系一个蟹汤,好浓郁嘅蟹味,而且碗汤仲有三种饮法,有三种唔同嘅感受,而且饮落去唔会有好,嘅感觉,有淡淡嘅柠檬味,系个汤里面,好特别🙃3rd course: 煎扇贝配绿色南津酱职员
今次fine dining 会有6 course:
1st course: 蕃茄酱配布拉塔芝士
2nd course: 我爱螃蟹
3rd course: 煎扇贝配绿色南津酱
职员介绍先会系由日本嚟嘅,而且系用火枪烧熟佢,所以上碟个时唔会有好多油嘅现象,再配上东南亚味酱,呢道菜大厨首先会用火枪烧热左只碟,再将带子放上去同摆设
4th course: 鸭意大利烩饭
大厨用慢煮嘅方式系主义鸭胸,鸭胸好软熟,而且肉质好滑,再配上黄咖喱嘅risotto,简直系Perfect match
5th course: 椰壳熏肉眼
呢度菜呢有视觉上嘅享受,大厨会将个椰壳同埋牛扒攞出嚟,然后用火枪烧下个椰壳,烧个时会有淡淡椰子味 ,然后带出再会喺我哋面前切开个扒,肉眼扒虽然佢冇问我地几多成熟,但系都唔会话太熟,而且肉质好嫩滑,好重牛味,口感好丰富
最后,就会有个甜品作为总结,系香蕉薄饼配云呢拿雪糕,薄饼系采用台湾手抓饼,所以好薄身,夹住好多香蕉喺里面,再配上自家制云呢拿雪糕🍦,一啖雪糕加薄饼,作为成餐饭嘅总结最好不过😊
整体来讲,依一次用餐体验都好完美,由于open kitchen ,所以令到职员同客人嘅互动多咗,所以令到成餐饭唔经唔觉就会觉得好快,而且大厨每上一道菜,都会走出嚟问客人可以想得未,喺香港唔系话好多餐厅可以做到,小编觉得大事大节都可以带另一半,朋友门或者屋企人嚟依间餐厅庆祝,而且本身位置唔系好多,感觉好似就包咗个场🙆🏻♀️