2020-10-02
好怀念日本食鳗鱼饭,所以今日中午就去左铜锣湾食有名既名古屋鳗鱼饭三食。 以前都去过几次,食物都唔错,今日已隔了1年多再来。每次嚟到我哋都系叫【名古屋特制烧鳗鱼饭】,今日都系一样,最近中午还有Promotion, 送多5只名古屋鸡翼。先送上热茶及沙律,再来鳗鱼饭,前菜及面豉汤。旁边的一壸茶,就可以整茶渍饭。今日唔知系唔系送多左鸡翼关系, 成个饭份量比之前少了一半。 因为唔系太肚饿,所以冇追讨正常份量。墙上嘅图片教你点样食鳗鱼饭, 首先将鳗鱼饭 分为四分,第一份就系放系另一碗原食,第二个系可以加喜欢嘅葱花同紫菜拌匀食,第三个呢就系加上茶壶嘅清汤做茶渍饭,第四就系食自己喜爱的。 而我自己最钟意就系原食。同以前比较,而家既食物质素就好似无之前嘅咁好, 以前鳗鱼系比较厚身同肥啲, 依家的鳗鱼已经细份很多, 但依旧有原有的炭烧味。 但系份量细咗咁多,以$210元午餐来说就好贵 鸡翼都好似名古屋似的, 我哋拣咗一份中辣及一份唔辣,每份有5只,味道唔错。而甜品就系豆腐味雪糕两个人鳗鱼饭套餐午餐价连加一等,共$502, 最奇怪系多左茶钱$20(已半价),好似以前冇这个收费其实服务都无乜, 好似普通茶餐厅
先送上热茶及沙律,再来鳗鱼饭,前菜及面豉汤。
旁边的一壸茶,就可以整茶渍饭。
而甜品就系豆腐味雪糕
其实服务都无乜, 好似普通茶餐厅一般, 完全冇日式餐厅嘅服务质素, 所以喺疫情下以这个价钱食午餐都算几贵。