星期六约咗朋友仔去铜锣湾食个late lunch顺便补庆祝圣诞节,比我揾到一间气氛超赞嘅楼上西餐厅「The Musicbox Grill House & Bar」,上去前已经做足功课,我地嗌咗一个tasting menu同brunch menu share黎食,味道好之余仲份量十足👍🏻餐厅每逢星期二、五都会有DJ驻场打碟,已经约好成班朋友下次一齐上黎chill返晚🍺7-Course Chef's Tasting Menu龙虾汤味道浓郁,口感creamy咸鲜香浓,配上旁边脆卜卜嘅蒜蓉包零舍香口带子厨师沙律香煎带子配上醋汁沙律菜,沙律菜够晒新鲜,酸酸地非常开胃鲍鱼海鲜拼盘呢个海鲜拼盘足够两个人share食,我地拣咗蒜蓉牛油汁,蒜香味十足,拼盘包括鲍鱼、八爪鱼仔、大虾、大蚬、青口、西班牙肠、薯仔、粟米,所有海鲜都非常新鲜,鲍鱼大大只又弹牙,大虾爽口鲜甜,大蚬肉质肥厚鲜美,超赞👍🏻120日谷饲阿根廷安格斯肉眼牛扒推介👍🏻必点嘅牛扒,一上枱时仲热气腾腾,切落去牛扒充满肉汁,5成熟就刚刚好,里面嘅肉质呈粉嫩颜色,食落去软稔松软亦冇筋,牛味香浓,我地加大咗12oz,够晒两个人食😋配菜啡菇最有惊喜,厚

7-Course Chef's Tasting Menu
龙虾汤

带子厨师沙律
香煎带子配上醋汁沙律菜,沙律菜够晒新鲜,酸酸地非常开胃

鲍鱼海鲜拼盘

120日谷饲阿根廷安格斯肉眼牛扒
推介👍🏻必点嘅牛扒,一上枱时仲热气腾腾,切落去牛扒充满肉汁,5成熟就刚刚好,里面嘅肉质呈粉嫩颜色,食落去软稔松软亦冇筋,牛味香浓,我地加大咗12oz,够晒两个人食😋配菜啡菇最有惊喜,厚肉juicy,每啖咬落去都爆汁🉐

野菌蕃茄意大利云吞
意大利云吞上面洒上芝士加上酸酸甜甜嘅蕃茄酱汁,入口充满菇嘅香味,一啖一粒够晒过瘾

法式焦糖炖蛋
上面一层经烧过后香脆嘅焦糖,配合软滑嘅炖蛋,蛋味香浓,口感丰富,甜度适中👍🏻

Brunch Menu
老海湾粟米周打汤
粟米汤口感creamy幼滑,味道香甜,加入粟米粒令口感更加丰富

凯撒沙律
沙律菜新鲜爽脆,加入脆烟肉粒同面包粒令味道更加提升

软壳蟹汉堡
必点👍🏻软壳蟹炸得金黄酥脆,里面依然保持蟹肉嘅鲜嫩,而且一啲都唔干,火候控制得非常好,配上蕃茄、生菜、洋葱,加入甜辣嘅mayo sauce,大大增加咗软壳蟹嘅鲜味,惹味又香口

📍The Musicbox Grill House & Bar (铜锣湾)
铜锣湾骆克道459-461号The L. Square 8楼

人均消费:$250-350
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️