2023-10-21
川菜瘾发作,同朋友约埋一齐Happy Friday食辣🌶️呢间铜锣湾楼上川菜小店,系私房菜感觉,环境有啲似茶楼😂,但都坐得舒服,可以慢慢倾偈💬同朋友一致认为食物真心高质,都系我近年喺香港食过觉得数一数二嘅川菜✨套餐形式,每位$360人头,二人份量有两个凉菜加三个热菜,绝对够饱🤰🏻🐤 重庆口水鸡酸酸辣辣几开胃,唔会出错嘅一道凉菜🫑 青椒皮蛋皮蛋绵滑,份量劲多,呢道菜好好食又特别,第一啖有被惊艳到,唔系平时食开嘅尖椒皮蛋口味蒜味、醋味同埋辣味balance得好好,每啖青椒碎同皮蛋连埋一齐食好惹味🌶️ 招牌重庆水煮鱼入面有宽粉、芽菜等等,足料之余唔会感觉太油腻,啲鱼大大片,无骨又鲜嫩🤤无特别拣辣度,但唔会太辣,如果可以加辣更好🤭🍲 冬菜肉片汤好清甜嘅汤,无咩味精感,系家常风味,解油腻一流肉片份量好大方、薄身嫩滑,我都添饮咗两次😬🍤 辣子虾呢碟菜系今晚MVP‼️好吸引嘅红色,色香味俱全,连埋酥脆嘅虾壳一齐食都完全全问题,唔使剥壳好爽😂🌟 食完之后上网做资料搜集先发觉呢间嘢原来开咗20多年🙈,难怪今晚见到餐厅都不乏熟客捧场📍 四姐川菜 铜锣湾耀华街3号百乐中心10楼
🐤 重庆口水鸡
酸酸辣辣几开胃,唔会出错嘅一道凉菜
🫑 青椒皮蛋
🌶️ 招牌重庆水煮鱼
无特别拣辣度,但唔会太辣,如果可以加辣更好🤭
🍲 冬菜肉片汤
好清甜嘅汤,无咩味精感,系家常风味,解油腻一流
肉片份量好大方、薄身嫩滑,我都添饮咗两次😬
🍤 辣子虾
呢碟菜系今晚MVP‼️