2023-06-11
如果你想喺铜锣湾享受一顿豪华嘅西式晚餐,你可以考虑去时代广场11楼嘅Club Albergue 1601。呢间餐厅由Lubuds Group经营,同集团旗下嘅其他中、西、日式料理及咖啡店一样,都有自己嘅特色同质素。Club Albergue 1601以西式海鲜为主打,而且环境优雅舒适,适合约会或庆祝节日。我今次去试咗佢哋嘅dinner set,同埋佢哋嘅环球生蚝拼盘环球生蚝拼盘:呢个拼盘有16只不同地区嘅生蚝,大部份都系法国蚝,有美国蚝同西班牙蚝。每只生蚝都新鲜弹牙,有唔同嘅风味同口感。我最钟意Jolie呢款法国蚝,肉质厚实多汁,带有淡淡嘅果香同榛子味。拼盘仲附有两款酱料,一款系酸辣汁,另一款系平时食蚝嘅cocktail汁,可以根据自己嘅喜好调配。芝士焗生蚝:喺生蚝再加上芝士焗制而成。芝士香浓惹味,同生蚝嘅鲜甜形成一个对比,令人胃口大开。芝士焗生蚝仲撒上少少香草碎,增加层次感。牛肝菌浓汤:呢个浓汤系用牛肝菌同忌廉熬成,味道浓郁香滑,牛肝菌嘅香气同忌廉嘅甜味相互衬托。北海道元贝沙律:呢个沙律系用新鲜嘅北海道元贝同火箭菜、紫甘蓝等配料拌埋一齐。元贝肉质紧实弹牙,沙律酱系特别调制,带有微微辣
北海道元贝沙律:呢个沙律系用新鲜嘅北海道元贝同火箭菜、紫甘蓝等配料拌埋一齐。元贝肉质紧实弹牙,沙律酱系特别调制,带有微微辣度同清新感。
海胆意粉:呢个意粉系用海胆同忌廉酱汁炒成,意粉煮得刚好,不会过烂或过硬。海胆嘅味道唔会太重或太淡,刚刚好同忌廉酱汁融合。意粉上面仲有少少海苔碎,增加咸香味。
炭烧谷饲美国顶级牛肉眼10oz:呢个牛扒系用谷饲美国顶级牛肉眼炭烧而成,煮至五成熟,肉汁丰富,肉质嫩滑多汁。牛扒表面有少少炭香,切开后可以见到粉红嘅肉色。牛扒仲配有肉汁同法式芥末汁,可以自由选择。
朱古力挞配雪糕:呢个甜品系用朱古力馅料同酥皮做成嘅挞,再加上一球雪糕。朱古力馅料浓郁幼滑,酥皮香脆松化有满满牛油香味。雪糕系用曲奇味,同朱古力挞嘅温度同味道形成一个对比,令人回味无穷。
除咗以上嘅菜式,dinner set仲包括一杯白酒同一杯cocktail。白酒系用2021 Domaine Louis Michel & Fils Chablis,一种清爽嘅白葡萄酒,适合配海鲜。cocktail系用Old Fashioned,一种经典嘅鸡尾酒,用咗Bourbon Whiskey, Sugar Cube, Orange Peel, Angotura Bitters等材料调制,味道浓烈香甜,带有柑橘嘅清香同苦味。