2021-09-18
为咗慰劳一下自己,一于食餐平时唔舍得食嘅🤣 铁人旨花🌸 出晒名嘅高级日本料理,有铁板烧同埋Omakase🤤 今日一于豪气啲,食2080蚊一位嘅Omakase❤️靓仔师傅非常平易近人,一路食一路同我哋介绍,师傅净系Service我哋,好贴心真系爽歪歪🥳先来一个海胆蚬汤前菜,超级creamy嘅海胆配上鲜味十足嘅蚬汤🤤 少少冻,开胃一流!食完个前菜,就直入正题。刺身来了😍😍😍 首先嚟嘅系真鲷鱼同𫚕鱼刺身🤤 鲷鱼肉质嫩滑,鱼油甘香!𫚕鱼厚实弹牙,口感超好❤️ 仲有杂技一样要哒出黎嘅新鲜即开岩手县石桓贝🤤 师傅哥哥洒上小小嘅柚子皮,食落完全无贝类嘅腥味之余仲有淡淡嘅柚子香味,非常易入口~仲好爽脆🤤至于寿司,最吸引我嘅当然就系拖罗🤩🤩而且今日呢一个拖罗仲要唔系一般野😉😉师傅哥哥仔话系喺鱼较位,属于超拖罗同大拖罗之间,鱼肉爽口弹牙,鱼油十足,仲有几分似和牛嘅口感🤤 其他诸如新秋刀鱼,金目鲷,赤贝,北寄贝,泥浆鱿鱼,师傅哥哥特别用昆布豉油渍过嘅北海道牡丹虾配虾膏🤤而且仲有出边已经超级罕见嘅日本葫芦瓜干寿司🙌🏻🙌🏻听讲呢个葫芦瓜干系由日本空运黎港,再经过佢哋煮过调味🙈 瓜肉爽脆,酱油味浓,一个好好嘅体验👍🏻
鲷鱼肉质嫩滑,鱼油甘香!
𫚕鱼厚实弹牙,口感超好❤️
仲好爽脆🤤
至于寿司,最吸引我嘅当然就系拖罗🤩🤩
而且今日呢一个拖罗仲要唔系一般野😉😉
仲有店家秘制海鳗鱼,经过厨师哥哥亲手剥骨,一啖咬落去鱼肉嫩滑,酱香味浓,仲要冇骨。饱到反艇都要食埋佢啊👅👅
之后嚟咗个北海道炸带子🤩🤩师傅哥哥话炸几十秒之余仲要好好控制温度先得架🥰
咬落去外脆内软 之余一入口系热啦啦咬多几啖就feel到冻冻地👅 真系多重口感~ 加埋紫菜更加更哂分🥰🥰
食完咁多冻嘢,师傅哥哥再比多个安康鱼肝我哋。呢个有海底鹅肝之称嘅安康鱼肝超级滑,真系好似鹅肝,但系冇鹅肝咁肥腻😚😚食完一啲都唔滞🥰😍
Woooooooow ~ 黎到无得输既海胆啦👍🏻👍🏻
呢个真系不!得!了! 海胆味道极浓郁~
迷你海胆饭上层铺满了大量海胆🤩🤩
真系好新鲜,食落去仲好香甜👅👅
然后饮埋最后个面豉汤,一打开一大个蟹钳突出汤面,面豉汤加咗蟹,多咗海鲜嘅甜味,更加好饮👅👅
最后食埋个甜品得,我哋就拣咗柚子雪芭同埋芝麻雪糕🤤 雪芭柚子味香浓,微酸口感果然打开咗我食甜品嘅第二个胃🙈 而芝麻雪糕都好好味,系真系食到芝麻嘅香味👍🏻
果然物超所值啊呢一餐😎😎😎