2020-07-09
一放假就要系咁食,今次黎到官塘,就要试下呢间「无招牌」嘅铺头,之前听好多朋友讲过架啦,所以过黎朝圣🤪其实呢间野叫做海潮,因为铺头有两个合伙人,一个系上海人,一个系潮州人,所以叫做「海潮食堂」。餐牌上有好多睇名都觉得好食嘅野,呢次就叫左葱花蛋治、手撕鸡五香肉丁麻辣捞通粉、牛腩虾条煎米粉同冰啡乐。我去食嘅时候咁啱系午饭时间,特别多人,不过都唔洗等位,一入即坐。野食就逐样逐样上,都唔会太耐。蛋治真系无得输,馅料多,鸡蛋嫩滑,配上葱花一流😋一开始系度谂,我以为虾条系卡乐B个啲虾条🤣😅,会唔会好奇怪😆当野食送过黎先知,原来就好似墨鱼条咁样,有层野包住个啲,又几好食,虾肉弹牙。而且啲牛腩都炆到好淋,食落唔痴牙,牛腩同萝卜都好入味👍煎米粉先至特别,用蛋包住啲米粉去煎,香口得黎又出奇地夹😍大家可以试下呢个米粉新食法~至于捞通粉又系铺头另一样招牌,以前手撕鸡肠粉就食过,五香肉丁公仔面都食过,唯独系海潮嘅 手撕鸡五香肉丁捞通粉 就真系第一次听,食落都无令人失望😻 呢间铺头系行创新嘅路线,将好多我地平时食开嘅野食捞埋一齐整,夹得黎唔会奇怪,味道仲好好添,大家有机会真要黎试下!不过要留意返,海潮只系开星期一至
蛋治真系无得输,馅料多,鸡蛋嫩滑,配上葱花一流😋
呢间铺头系行创新嘅路线,将好多我地平时食开嘅野食捞埋一齐整,夹得黎唔会奇怪,味道仲好好添,大家有机会真要黎试下!不过要留意返,海潮只系开星期一至六嘅朝7晚5,记住睇返时间唔好摸门钉啊!