2010-09-14 158 浏览
老妈子生日出去食饭庆祝,等佢煮少餐。之前佢带过我嚟,知佢钟意依间,所以重游旧地。依间铺面面积算细,得6张细圆枱(4~6人)及2张大圆枱(10~12人),7点半嚟可能要等位,8点后嚟就一定要等位,当然可以外卖,但通常都有两三个等紧外卖。一行五人7点半到,好彩唔等就有位,斟茶嘅就斟茶,主角当然负责拣食咩啦,总共嗌咗五个𩠌同个粉面: 海蜇炒三丝 - 全晚最逊色的一碟!海蜇唔多,三丝(火腿丝、芽菜丝、鱿鱼丝)仲多过佢,喧宾夺主,依道菜应该改名 -> 三丝炒海蜇!但味道就ok。 煎蚝饼 - 今次厨房煎得过火得滞,搅到蚝饼深色咗,女朋友就怕热气(但照食,仲食几多),我就觉得咁先正,脆口好多,加上调味十足,所以无加鱼露都好味! 炸春卷 - 酒楼系以萝卜丝、西芹丝、冬菇丝等作内容,但这里系以芋头蓉作内容,小弟对芋头唔感大兴趣,起码食落唔系成口油,炸得好干身。芋头精嘅老妈子就食得津津有味,应该值得一试! 麻辣鸭舌 - 系厨师推介。果然不同凡响。以细碟上枱,数目都有起码廿只,无两条须,系一嗒过嘅鸭舌。头𠮶几只唔系特别麻辣,但已经入晒味,好食。食到碟底𠮶几只,因为被D辣油浸住,所以更加入味,并且真系

!但味道就ok。

麻辣鸭舌 - 系厨师推介。果然不同凡响。以细碟上枱,数目都有起码廿只,无两条须,系一嗒过嘅鸭舌。头𠮶几只唔系特别麻辣,但已经入晒味,好食。食到碟底𠮶几只,因为被D辣油浸住,所以更加入味,并且真系食到D麻辣嘅味道,超过瘾!

卤水鹅片 - 鹅片切得够薄,够瘦,唔会有层肥膏影响食欲,所以食完唔会有惊肥嘅罪恶感!
上枱时会再加D卤水汁,将件鹅片反转再反转,额外的入味,美味非常,垫底又有起码一砖嘅豆腐,无械可击!净鹅片就已经可以食两碗饭!

潮州炒面 - 同酒楼的炒面用料差唔多,都系芽菜、火腿,多咗鱿鱼同虾,最唔同嘅系个面嘅做法,酒楼会以炸嘅方法,面就会脆身为主,依个面就唔系炸,应该系炒,所以会保存面嘅爽口,仲食到少少面嘅碱水味(唔错gei,放心!),几特别!

沙嗲炒河 - 上枱未食已经闻到超野味,做法应该唔系整熟河粉然后落沙嗲,佢系将河粉炒几炒,然后加蛋再炒几嘢,跟住就炒沙嗲牛肉,再落多几条芥兰(唔只一两条),淋落河粉面,所以食落明显整个都有镬气,好match,只系牛肉落咗松肉粉,少少扣分!一人一碟就会饱晒!

人流多嘅原因系佢哋收碗收得快(唔系𠮶D仲有就收𠮶只,系有礼貌咁问"唔要喇"先收),然后会叫出面等位嘅客人准备入嚟,所以食完唔可以坐太耐就要走(好事gei,叫你可以行下消化下)。记住要带够cash找数,因为佢哋系唔收credit card!!
2010-09-13
庆祝纪念
生日
  • 沙嗲炒河,潮州炒面,卤水鹅片,麻辣鸭舌